Wisselende pollendruk

Wisselvallig weer, soms met langere periodes met neerslag, leidt tot minder pollen in de lucht. Drogere dagen met wat meer zon echter, leiden ertoe dat de hoeveelheid pollen of stuifmeel in de lucht weer kan toenemen. Dat kan tot gevolg hebben dat de pollendruk toeneemt en dat mensen die gevoelig zijn voor het pollen van de nu bloeiende bomen en struiken meer last van hooikoortsachtige klachten zullen kunnen hebben, dan in periodes met wisselvallig weer en regelmatig flinke neerslag.

Hazelaars en Elzen zijn bomen en struiken uit de Berkenfamilie, die in bloei staan. Aan Hazelaars zie je de uitgroeiende katjes die dan geel-groen kleuren van het pollen of stuifmeel dat zich daarin ontwikkelt. Een aantal Hazelaars zal inmiddels alweer uitgebloeid zijn, de lange katjes kleuren dan naar bruin. Vooral onze inheemse Zwarte elzen, die te vinden zijn op nattere bodems langs sloten, beken, rivieren, plassen en meren bloeien nu volop. Het pollen of stuifmeel van Hazelaars en Elzen is matig allergeen.

Eerste Essen kunnen bloeien en deze brengen licht tot matig allergeen pollen in de lucht. Een aantal mensen reageert op dit pollen en deze mensen kunnen -op vakantie in landen rond de Middellandse Zee- erg veel last hebben van het pollen van Olijven als die daar bloeien. Essen en Olijven zijn immers twee soort uit dezelfde botanische familie Oleaceae.

In tuinen zijn vaak coniferen aangeplant als Schijncipres en Levensboom. Wanneer deze bloeien kunnen ze erg veel pollen afgeven aan de lucht, net als de Taxus. Deze laatste soort vind je ook veel in parken en onze natuurlijke bosgemeenschappen. Vooral bij droog weer en sterke windvlagen, maar ook als je aan zo’n conifeer trekt of ertegen stoot komt er als het ware ‘rook’ tevoorschijn. De boom of struik lijkt wel in brand te staan. Ze worden dan ook wel vaker ‘rookbomen’ genoemd. Het pollen is licht allergeen, maar zo’n pollenwolk bevat een enorme hoeveelheid pollenkorrels, wat de druk ter plekke sterk verhoogt en allergische reacties kan oproepen.

Bijgewerkt door bioloog Maurice Martens op woensdag 19 februari 2020.
© Pollennieuws.nlWIE EN WAAR


W: www.pollennieuws.nl
E: info@pollennieuws.nl
T: +31 (0)6 3008 8681

© 2019 Pollennieuws
Dreesstraat 12,
5491 CH Sint-Oedenrode

© Content 2019 World of Warmth, Dreesstraat 12 5491 CH Sint-Oedenrode. - info@pollennieuws.nl - www.pollennieuws.nl