Bijvoet en Mais zorgen voor overlast

Bijvoet bloeit op steeds meer plaatsen. De bloei van dit wat op een struik lijkend kruid breidt zich steeds verder uit. Zowel in het zuiden als midden van het land kun je al kruiden tot wel twee meter hoog vinden die al gedeeltelijk en soms ook helemaal in bloei staan. Deze bloei zal zich voortzetten en uitbreiden over het hele land en daarmee komt het sterk allergeen pollen van de Bijvoet in de lucht. De plant heeft aan het eind van de op takken lijkende rood-paarse stengels grote pluimen met aanvankelijk veel zilvergrijze ongeveer 2-3 mm grote bloemhoofdknoppen die, als ze openen, geel en rood kleuren. Wat geel kleurt, is vooral stuifmeel of pollen. Een behoorlijk aantal mensen, ruim 700.000 in Nederland, kan hierdoor klachten ervaren van hooikoortsachtige aard. Naast Bijvoet bloeit nog een aantal kruiden dat allergeen pollen in de lucht brengt, namelijk Smalle weegbree, Grote brandnetel en Glaskruid.

Ook de bloei van Mais gaat nu rap. Boven in de tot 4 meter hoge planten, het is ons grootste gras, ontstaan de stijve mannelijk bloeiende aren, die hun meeldraden met helmknoppen naar buiten steken. Daar komt overvloedig pollen uit tevoorschijn, dat bedoeld is om de lager aan de plant staande vrouwelijke kolven met heel lange stempels te bestuiven. Het pollen van Mais is nogal groot en tamelijk zwaar, maar als het flink waait kun je als fietser of wandelaar langs en tussen die Maisvelden behoorlijk last hebben van hooikoortsachtige klachten, vooral als je graspollenallergiepatiënt bent.

Door de overvloedige regen, weliswaar lokaal, komt een aantal Grassoorten opnieuw in bloei en bloeien andere nog steeds. Engels raaigras is een van de soorten die nu een tweede bloeiperiode doormaakt, net als Kropaar en Gestreepte witbol. Timoteegras, dat goed te herkennen is aan zijn stijve aren bloeit, net als veel Struisgrassen en Hard zwenkgras. Een laatste groep van grassen die nu in bloei komt te staan en die nog een tijdje doorbloeien zijn grassen in de stedelijke omgeving zoals Vingergras. Ze staan tussen stoeptegels en in staatkolken. Kruipertjes zijn al veelal uitgebloeid.

‘Zomersneeuw’, de harige zaadpluizen van Wilgen en Populieren, zie je nog in de lucht zweven. Dit haarpluis is niet allergeen.

Vooral bij droog, zonnig en wat winderig weer kan nog veel pollen of stuifmeel afgegeven worden en kan de totale pollendruk oplopen. Voor mensen die gevoelig zijn voor pollen leidt dit tot hooikoortsachtige klachten zoals jeukende ogen, niesbuien, vermoeidheid, concentratieverlies, slecht slapen en dergelijke.

Flora van Nederland

Bijgewerkt door bioloog Maurice Martens van Flora van Nederland op  maandag 2 augustus 2021. © Pollennieuws.nlWIE EN WAAR


W: www.pollennieuws.nl
E: info@pollennieuws.nl
T: +31 (0)6 3008 8681

© 2019 Pollennieuws
Dreesstraat 12,
5491 CH Sint-Oedenrode

© Content 2019 World of Warmth, Dreesstraat 12 5491 CH Sint-Oedenrode. - info@pollennieuws.nl - www.pollennieuws.nl