Bij droog weer meer Hazelaarpollen

Veel Hazelaars staan al te bloeien zo ongeveer de helft van de struiken. Bij droog weer brengen de groen-gele katjes hun stuifmeel of pollen in de lucht. Voor mensen die gevoelig zijn voor dit pollen leidt dit tot hooikoortsachtige klachten zoals jeukende ogen, niesbuien, vermoeidheid en dergelijke. Er worden dan ook al behoorlijk wat klachten gemeld. Ook zie je Zwarte elzen, onze inheemse soort die veel op natte bodems langs rivieren, beken, plassen, meren en sloten staan, donkerder kleuren ten teken dat de katjes aan het opzwellen zijn.

Bij droog weer kan het aantal klachten toenemen. Wanneer er opnieuw sprake is van hogere temperaturen zal er een flinke toename van opengaande katjes te constateren zijn met navenant een toename van hooikoortsachtige klachten. Van bevriezen van katjes is geen sprake.

Buiten kunnen verder nog schimmelsoorten die een rol spelen bij de afbraak van afgevallen plantenmateriaal sporen in de lucht brengen. Deze zijn kleiner dan pollen en dringen dieper door in de longen. Mensen kunnen er met hooikoortsachtige klachten op reageren.

In huis kunnen schimmels bij hoge luchtvochtigheid voor overlast zorgen door de afgifte van hun sporen. Het is dan ook zaak om de luchtvochtigheid in huis laag te houden, zodat deze schimmels voor minder overlast zorgen. Bouwkundige maatregelen kunnen nodig zijn om vochtige ruimtes droog te krijgen en te houden en zo schimmels te weren.

Het in huis laag houden van de Relatieve Vochtigheid is daarom aan te raden. Immers in deze periode, vooral doordat de lucht buiten vaak heel vochtig is, dreigt ook binnenshuis de Relatieve Luchtvochtigheid hoog te worden. Daarvan profiteren bovendien huisstofmijten. Deze gedijen erg goed bij Relatieve Luchtvochtigheden van boven de 55%. De afvalstoffen van deze minuscule dieren, die nogal eens aangetroffen worden op matrassen, veroorzaken bij een aantal mensen hooikoortsachtige klachten. Houdt door goed te stoken, zeker ook in de slaapkamer, de Relatieve Luchtvochtigheid onder de 55% liefst zelfs onder de 45%. Huisstofmijten kunnen daar niet tegen. Lucht het bed en de slaapkamer zo kort mogelijk tijdens een droge ochtend.

Bijgewerkt door bioloog Maurice Martens van Flora van Nederland op zaterdag 23 januari 2021. © Pollennieuws.nlWIE EN WAAR


W: www.pollennieuws.nl
E: info@pollennieuws.nl
T: +31 (0)6 3008 8681

© 2019 Pollennieuws
Dreesstraat 12,
5491 CH Sint-Oedenrode

© Content 2019 World of Warmth, Dreesstraat 12 5491 CH Sint-Oedenrode. - info@pollennieuws.nl - www.pollennieuws.nl