Hoge luchtvochtigheid in huis veroorzaakt hooikoortsachtige klachten

De hoge stookkosten leiden ertoe dat men gemakkelijk besluit de thermostaat laag te zetten. Een begrijpelijke reactie, maar niet als je last hebt van hooikoortsachtige klachten in deze koude en natte tijd van het jaar.

Schimmels in huis kunnen bij hoge luchtvochtigheid voor overlast zorgen door de afgifte van sporen. Het is dan ook zaak om de relatieve luchtvochtigheid in huis laag te houden zodat deze schimmels voor minder overlast zorgen. Houdt door goed te stoken, zeker ook in de slaapkamer, de relatieve Luchtvochtigheid onder de 55% liefst zelfs onder de 45%. Ook zijn vaak bouwkundige maatregelen nodig om vochtige ruimtes droog te krijgen en te houden en zo schimmels te weren.

Het laag houden van de Relatieve Vochtigheid in huis is aan te raden. Immers in het najaar, vooral doordat de lucht buiten vaak heel vochtig is, dreigt ook binnenshuis de Relatieve  Luchtvochtigheid hoog te worden. Daarvan profiteren naast schimmels ook huisstofmijten. Deze gedijen erg goed bij Relatieve luchtvochtigheden van boven de 55%. De afvalstoffen van deze minuscule dieren, die nogal eens aangetroffen worden op matrassen, veroorzaken bij een aantal mensen hooikoortsachtige klachten. Huisstofmijten kunnen niet tegen een lage relatieve luchtvochtigheid van 45 %. Lucht het bed en de slaapkamer zo kort mogelijk tijdens een droge ochtend. Onderdruk de neiging om weinig of niet te stoken nu de energieprijzen zo hoog zijn.

Ook buiten zijn schimmelsporen in de lucht. Ze zijn afkomstig van schimmelsoorten die een rol spelen bij de afbraak van afgevallen plantenmateriaal. Berucht zijn Cladosporium en Alternaria, die grote hoeveelheden sporen in de lucht kunnen brengen. Paddestoelen die na een flinke hoeveelheid neerslag en wat hogere temperaturen zich vertonen kunnen grote hoeveelheden basidiosporen afgeven. Denk aan zwammen als de Aardappelbovist en dergelijke waaruit, als je er op trapt, hele wolken met miljoenen sporen tevoorschijn kunnen komen. Schimmelsporen zijn kleiner dan pollen en dringen dieper door in de longen. Mensen kunnen er met hooikoortsachtige klachten op reageren.

Tenslotte houdt de tweede bloei van een klein aantal grassoorten aan waardoor er nog sporadisch wat graspollen in de lucht kan zijn van Straatgras en bijvoorbeeld een enkele bloeiende Kropaar en Glanshaver. Frisse bloeiende Grote brandnetels tref je eveneens nog wel aan. Pollen van Hazelaars of Elzen komen niet of nauwelijks in de lucht.

Flora van Nederland

Bijgewerkt door bioloog Maurice Martens van Flora van Nederland op woensdag 7 december 2022. © Pollennieuws.nlWIE EN WAAR


W: www.pollennieuws.nl
E: info@pollennieuws.nl
T: +31 (0)6 3008 8681

© 2022 Pollennieuws
Dreesstraat 12,
5491 CH Sint-Oedenrode

© Content 2022 World of Warmth, Dreesstraat 12 5491 CH Sint-Oedenrode. - info@pollennieuws.nl - www.pollennieuws.nl