Bloeiende grassen bepalend voor hoge pollendruk !

De komende dagen blijft het warm, droog en zonnig. De inmiddels volop bloeiende Grassen zullen dan ook doorgaan met productie van biomassa en dus ook van bloeiende sprieten en pollen. Er wordt hier en daar al flink gemaaid. Tijdens deze droge en winderige periodes komt er veel zeer sterk allergeen stuifmeel of pollen vrij in de lucht. 

Gestreepte witbol, Grote vossenstaart, Kropaar, Glanshaver, IJle en Zachte dravik staan nu in bloei. Er komen steeds meer soorten bij zoals Beemdgrassen. Daardoor zal een flink aantal mensen last kunnen krijgen van hooikoortsachtige klachten. Zo’n 2 miljoen mensen hebben last van graspollenallergie.

Ook bloeiende kruiden in veel bermen en graslanden dragen hun steentje bij aan de totale pollendruk. Mensen die gevoelig zijn voor het pollen van een aantal kruiden zullen merken dat Zuringen en Smalle weegbree bloeien en hun matig allergeen pollen in de lucht brengen.

Een boom die voor hooikoortsachtige klachten kan zorgen is de Linde. Nu het loof overal aan de Lindes te zien is, komen al snel de bloeiwijzen met gele erg wee geurende bloemen tevoorschijn. Bestuivers van de Linde zijn bijen en hommels, maar de stuifmeelproductie is zo groot dat een deel in de lucht komt. Ook kan een klein aantal mensen reageren op de geurstoffen die de Lindebloesen afgeeft.

In de lucht kun je steeds meer pluizen zien zweven. De parachuutjes met de eraan hangende zaden zijn afkomstig van uitgebloeide Paardenbloemen en andere Composieten. Ze veroorzaken geen allergene klachten. Mensen associëren ze wel met pollen, maar tegelijkertijd is steeds meer Graspollen in de lucht, dat de echte oorzaak is van de pollenallergie klachten.

De op sneeuw lijkende vlokken zijn afkomstig van uitgebloeide en vruchtzettende Wilgen en Populieren. We noemen dit wel ‘zomersneeuw’, vooral ook omdat de vlokken vaak op hopen bij elkaar waaien. Ook dit verschijnsel vindt tegelijk met de bloei van Grassen plaats, maar die zomersneeuw is eveneens niet allergeen.

Bijgewerkt door bioloog Maurice Martens van Flora van Nederland op zondag 31 mei 2020. © Pollennieuws.nlWIE EN WAAR


W: www.pollennieuws.nl
E: info@pollennieuws.nl
T: +31 (0)6 3008 8681

© 2019 Pollennieuws
Dreesstraat 12,
5491 CH Sint-Oedenrode

© Content 2019 World of Warmth, Dreesstraat 12 5491 CH Sint-Oedenrode. - info@pollennieuws.nl - www.pollennieuws.nl