Pollen van kruiden, zoals Ambrosia, en Mais in de lucht

In deze periode van het jaar begint Alsemambrosia te bloeien. Het is een kruidachtige plant uit de composietenfamilie die zijn stuifmeel of pollen afgeeft aan de lucht. De plant heeft dan ook geen opvallend gekleurde bloemen, want hij hoeft geen insecten aan te trekken om voor bestuiving te zorgen. Alsemambrosia, die nogal eens in tuinen kan staan en verder ook op allerlei plaatsen als akkers, verwaarloosde plekken en ook natuurterreinen, wordt ieder jaar door een actie van de NVWA bestreden. Het pollen van dit kruid is namelijk zeer sterk allergeen en de plant is in Amerika, waar hij vandaan komt, de meest ernstige veroorzaker van hooikoortsachtige klachten. Het publiek wordt dan ook door de NVWA opgeroepen om de aanwezigheid van Alsemambrosia te melden en zo mee te helpen om deze soort zoveel mogelijk te bestrijden.

Ook Bijvoet, een kruid dat door zijn grootte en stevige takken nogal wat op een struik lijkt, bloeit in het hele land. Hij is heel algemeen en staat overal in bermen, op verwaarloosde plekken, op bouwterreinen en emplacementen. Het pollen is sterk allergeen en veroorzaakt in deze tijd van het jaar nogal wat hooikoortsachtige klachten.

Maïs, ons grootste gras, bloeit eveneens. Dit gewas, dat vooral veel aangeplant wordt als veevoer in de zuidoostelijke provincies van Nederland en ook in België, geeft veel pollen af uit de boven in de plant omhoog stekende mannelijke aren. Dat pollen is tamelijk groot en heeft de neiging om naar beneden te vallen waar het wordt ingevangen door de draadvormige stempels van de lager in de plant bloeiende vrouwelijke aren. Die vrouwelijke bloeiwijzen lijken in eerste instantie wel pruiken. Toch kun je als je langs zo’n Maïsveld wandelt of fietst en je gevoelig bent voor graspollen, zeker als het waait, last hebben van hooikoortsachtige klachten.

Nog steeds bloeien er wat grassen die dan pollen afgeven aan de lucht. Daaronder een aantal grassen dat later in het seizoen bloeit zoals Struisgrassen en Vingergras, dat veel in de bebouwde omgeving staat op stoepen. Ook zie je nog bloeiende Kropaar, Dravik, Gestreepte witbol, Zwenkgrassen, Beemdgrassen en Engels raaigras. Bij het oogsten van rijp graan, zie je vaak veel stof opwaaien waarin nog pollen kan zitten.

Van uitgebloeide Wilgen en Populieren kan nog zogenaamde ‘zomersneeuw’ gezien worden: uitgerijpte zaden met een pluizige haarkuif. Ook van een aantal Composieten komen pluizige zaden in de lucht. Deze ‘zomersneeuw’ is niet allergeen.

Flora van Nederland

Bijgewerkt door bioloog Maurice Martens van Flora van Nederland op maandag 8 augustus 2022. © Pollennieuws.nlWIE EN WAAR


W: www.pollennieuws.nl
E: info@pollennieuws.nl
T: +31 (0)6 3008 8681

© 2022 Pollennieuws
Dreesstraat 12,
5491 CH Sint-Oedenrode

© Content 2022 World of Warmth, Dreesstraat 12 5491 CH Sint-Oedenrode. - info@pollennieuws.nl - www.pollennieuws.nl