Berkenbloei zet door

Na het melden vorige week van de eerste bloeiende Berken in het zuiden, kan geconstateerd worden dat de bloei zich onder invloed van de lentezon overdag doorzet. Er staan inmiddels meer berken te bloeien, hier en daar zelfs al hele groepen. Deze zorgen lokaal voor hogere concentraties aan pollen in de loop van de dag, vooral in de tweede helft van de middag. ’s Nachts daalt de pollen concentratie doordat het pollen uitzakt en doordat er sprake is van lichte nachtvorst.

Vooral bij wat wind wordt het pollen verplaatst in de lucht, wat ertoe kan leiden dat mensen die gevoelig zijn voor het sterk allergene pollen van Berken last van hooikoortsachtige klachten zullen hebben. Het aantal mensen dat reageert op het pollen van Berken bedraagt tegen het miljoen.

Uit de Berkenfamilie brengen de laatste bloeiende Elzen en Krulhazelaars nog wat matig allergeen pollen in de lucht en ook Haagbeuken die bloeien geven licht allergeen pollen vrij. Haagbeuken staan in onze loofbossen in de zuidelijke helft van het land en vind je als straatbomen ook aangeplant in de stedelijke omgeving in het noorden. Zo’n plaats met veel Haagbeuken als straatboom is de stad Meppel.

Populieren en Wilgen bloeien eveneens steeds opvallender en vooral de felgele katjes van mannelijke bloeiende Boswilgen vallen in het landschap op. Naast Boswilg bloeit ook Schietwilg en Katwilg. Het aantal mensen dat reageert met hooikoortsachtige klachten op pollen van Populieren en Wilgen is beduidend kleiner dan het aantal mensen dat op Hazelaars en Elzen of Berken reageert. Aan mannelijk bloeiende Populieren zie je aan het uiteinde van takken en twijgen de wollige katjes met rode helmknoppen tevoorschijn komen.

Bloeiende Essen brengen uit hun toefen met paarse mannelijk bloeiende kleine bloemen het pollen in de lucht. Essen zijn nauw familie van Olijven; ze behoren tot dezelfde familie, namelijk de Oleaceae of Olijffamilie, en dit heeft tot gevolg dat mensen die hier te lande reageren op Essenpollen in Zuid-Europese landen behoorlijk ziek kunnen worden als daar de Olijfboomgaarden in bloei staan. Schade aan de bloeiwijzen als gevolg van nachtvorst hebben we nog niet kunnen constateren.

In een stad als Amsterdam staan veel Iepen aangeplant. Ook deze fraaie hoog reikende stadsbomen zijn windbestuivers en zij kunnen tijdens hun bloei lokaal bijdragen aan hooikoortsachtige klachten bij mensen die gevoelig zijn voor dit stuifmeel of pollen.

Bijgewerkt door bioloog Maurice Martens op zaterdag 28 maart 2020.
© Pollennieuws.nlWIE EN WAAR


W: www.pollennieuws.nl
E: info@pollennieuws.nl
T: +31 (0)6 3008 8681

© 2019 Pollennieuws
Dreesstraat 12,
5491 CH Sint-Oedenrode

© Content 2019 World of Warmth, Dreesstraat 12 5491 CH Sint-Oedenrode. - info@pollennieuws.nl - www.pollennieuws.nl