Hoge pollendruk vooral door graspollen

Tijdens het hoogtepunt van het grassenseizoen loopt de pollendruk op. Deze wordt dan vooral bepaald door de grote hoeveelheid pollen of stuifmeel die door diverse grassoorten en granen in de lucht wordt gebracht.

Grote vossenstaart, de eerste grassoort die in het voorjaar hooikoortsachtige klachten veroorzaakt bij mensen die gevoelig zijn voor het stuifmeel van gras, is hier en daar al over zijn hoogtepunt van bloei heen aan het komen.  Maar je ziet steeds meer bloeiende exemplaren van Kropaar, IJle dravik, Zachte dravik, Gestreepte witbol en ook al Glanshaver in bloei komen. Granen als Gerst en Rogge staan in het zuiden in bloei.

Mooi en warm voorjaarsweer is een stimulans voor de ontwikkeling van grassen. De bloei verschuift van het zuiden naar het noorden van het land. Bij droog, zonnig weer zal de pollendruk door zeer sterk allergeen graspollen toenemen, uiteindelijk tot in Friesland en Groningen toe. Twee miljoen mensen in Nederland zullen merken dat het gras de komende weken in bloei staat. Dat het gras veel biomassa heeft ontwikkeld tonen de gemaaide graspercelen die al her en der in het zuidelijk deel van het land te zien zijn. De boeren oogsten dit vooral uit Engels raaigras bestaande gras, bestemd voor veevoer.

Ook Beuken en Eiken bloeien. Het pollen van deze boomsoorten is licht allergeen. Dennen en Sparren lopen momenteel uit en laten hun stuifmeel vrij de lucht in gaan. Dit stuifmeel of pollen heeft twee luchtzakken en kan daardoor grote afstandende door de lucht afleggen. Bij oostenwind komt vaak pollen uit landen als Polen hier terecht. Bekend zijn de pollendekens op tuinmeubels, auto’s en stoepen, waarin dit pollen van naaldbomen goed vertegenwoordigd kan zijn. Lindes gaan binnenkort in bloei komen.

Een aantal kruiden kan eveneens hooikoortsachtige klachten geven. Het zijn allemaal zogenaamde windbestuivers. Daaronder zijn Zuringen, die je in bermen kunt zien bloeien en vooral de Smalle weegbree, ook een echte graslandplant. Hun pollen of stuifmeel is licht tot matig allergeen.


Vrouwelijke exemplaren van Wilgen en Populieren zorgen in de late lente en zomer voor de bekende ‘zomersneeuw’: plukken pluis waarmee het uitgerijpte zaadje door de lucht wordt vervoerd. Dit pluis is trouwens, net zomin als het pluis van de uitgebloeide Paardenbloem, niet allergeen en veroorzaakt dus geen hooikoorts.

Flora van Nederland

Bijgewerkt door bioloog Maurice Martens van Flora van Nederland op dinsdag 17 mei 2022. © Pollennieuws.nlWIE EN WAAR


W: www.pollennieuws.nl
E: info@pollennieuws.nl
T: +31 (0)6 3008 8681

© 2022 Pollennieuws
Dreesstraat 12,
5491 CH Sint-Oedenrode

© Content 2022 World of Warmth, Dreesstraat 12 5491 CH Sint-Oedenrode. - info@pollennieuws.nl - www.pollennieuws.nl