Berken beginnen met hun bloei; Grassen komen weldra

De eerste Berken beginnen te bloeien. Je ziet dat aan de opzwellende en dikker wordende katjes waaruit na openen het sterk allergeen stuifmeel of pollen tevoorschijn komt. Zo’n 1 miljoen mensen is gevoelig voor dit pollen en zal gaan merken dat de Berk bloeit. De bloei zal gestimuleerd worden door warm en zonnig weer. Kou tempert de ontwikkeling enigszins.

Bij warm en zonnig weer kunnen ook de Grassen flink door ontwikkelen. De eerste bloeiwijzen van de Grote vossenstaart hebben we al waargenomen, maar ze zijn nog niet in het stadium van bloei. Dat kan echter snel gaan gebeuren. Ook mensen die gevoelig zijn voor graspollen kunnen gaan merken dat het graspollenseizoen begint.

Haagbeuken, Wilgen en Populieren, soorten die eveneens bloeiwijzen hebben in de vorm van katjes, bloeien en geven bij droog weer stuifmeel of pollen af aan de lucht. Het pollen is licht tot matig allergeen en sommige mensen kunnen reageren op dit pollen met hooikoortsachtige klachten.

Haagbeuken zijn vooral in het zuidelijk deel van Nederland regelmatig te vinden in bossen, maar ze worden ook aangeplant als straatboom in de stedelijke omgeving in het noorden van het land. Iepen gaan eveneens bloeien; een stad als Amsterdam staat er vol mee.

Ook Essen zullen weldra gaan bloeien. Uit hun aanvankelijk paarse compacte bloeiwijzen die als een soort pluim verder open gaan komen dan de primitieve door de wind te bestuiven mannelijke bloeiwijzen tevoorschijn die matig allergeen pollen gaan afgeven. Mensen die gevoelig zijn voor Essenpollen kunnen vaak ook gevoelig zijn voor Olijfpollen. Met name als Olijven bloeien in vakantielanden als Italië is het oppassen geblazen.

Krulhazelaars die vaak als sierstruik staan aangeplant in tuinen bloeien ook nog steeds.

Neerslag wast de lucht schoon en beperkt tijdelijk de pollenafgifte.

Flora van Nederland

Bijgewerkt door bioloog Maurice Martens van Flora van Nederland op zaterdag 1 maart 2023. © Pollennieuws.nlWIE EN WAAR


W: www.pollennieuws.nl
E: info@pollennieuws.nl
T: +31 (0)6 3008 8681

© 2023 Pollennieuws
Dreesstraat 12,
5491 CH Sint-Oedenrode

© Content 2023 World of Warmth, Dreesstraat 12 5491 CH Sint-Oedenrode. - info@pollennieuws.nl - www.pollennieuws.nl