Nog geen pollen, maar wel andere allergenen

Hoge luchtvochtigheid bevordert de afgifte van schimmelsporen aan de lucht. Ook binnenshuis kan de luchtvochtigheid in het najaar nogal hoog worden wat ook in huis ervoor zorgt dat er schimmelsporen kunnen vrijkomen. Bovendien gedijen huisstofmijten goed bij Relatieve Luchtvochtigheden van hoger dan 55 %. De uitwerpselen van deze minuscule dieren kunnen bij een aantal mensen allergische reacties veroorzaken.

Tijdens het ruimen van bladmateriaal kunnen mensen die gevoelig zijn voor schimmelsporen merken dat ze last kunnen hebben van hooikoortsachtige klachten. Schimmels die leven op afgevallen plantenmateriaal en belangrijk zijn bij de afbraak brengen hun schimmelsporen in de lucht. Beruchte soorten zijn Alternaria en Cladosporium.. Ook bij het snoeien van bepaalde bomen, zoals Platanen, komt materiaal in de lucht van het bladoppervlak, waarop schimmels leven. Meeldauw is een bekende schimmel. Ook fijne druppeltjes van nog vers bladmateriaal kan allergische reacties veroorzaken. 

Wel maken we eenieder erop attent, dat mochten er milde temperaturen gaan optreden, de kans steeds groter wordt dat vroeg-bloeiende Elzen, en dat zijn vrijwel altijd aangeplante niet-inheemse soorten, langzaam maar zeker tot bloei kunnen komen. 

Binnenshuis kunnen eveneens schimmelsporen van binnenhuisschimmels voorkomen, zeker als het weer killer wordt en de Relatieve Luchtvochtigheid in huis boven de 55 % komt, wat je vaak hebt in deze periode van het jaar. 

Huisstofmijten gedijen ook heel goed bij hoge Relatieve Luchtvochtigheid (RL). Het is zaak vooral in de slaapkamer de RL lager dan 55 % liever nog onder de 45 % te houden. Afvalstoffen van huisstofmijten kunnen bij een aantal mensen hooikoortsachtige klachten veroorzaken en deze microscopisch kleine beestjes die onder meer leven van menselijke huidschilfers gedijen erg goed bij RL boven 55 % wat gemakkelijke in bed bereikt wordt tijdens het slapen Het is dus zaak vooral de slaapkamer stofvrij en droog te houden en alleen te luchten als de lucht buiten ook droog is.

Bijgewerkt door bioloog Maurice Martens op zaterdag 7 december 2019.
© Pollennieuws.nlWIE EN WAAR


W: www.pollennieuws.nl
E: info@pollennieuws.nl
T: +31 (0)6 3008 8681

© 2019 Pollennieuws
Dreesstraat 12,
5491 CH Sint-Oedenrode

© Content 2019 World of Warmth, Dreesstraat 12 5491 CH Sint-Oedenrode. - info@pollennieuws.nl - www.pollennieuws.nl