De 3D modellen zijn gemaakt door Oliver Wilson in het kader van het 3D Pollen Project.
Voor meer informatie over de Alsemambrosia zie de Ambrosia-pagina op deze website >>
Soms een enkele keer in tuinen en verder hier en daar en dan vaak massaal in zanderig, ruderaal terrein, zoals akkers, ruigten in natuurgebieden en op verlaten terreinen, tref je Alsemambrosia of Ambrosia artemisiifolia, aan. De bladeren zijn twee tot driedelig geveerd en lijken op die van andere plantensoorten als Bijvoet en Boerenwormkruid, maar ook op die van de laat in het jaar oranje bloeiende tuinplant Cosmos sulphureus.
De 3D modellen zijn gemaakt door Oliver Wilson in het kader van het 3D Pollen Project.
Voor meer informatie over de Alsemambrosia zie de Ambrosia-pagina op deze website >>
Het weer is van enorme invloed op de pollendruk. Naast de temperatuur heeft ook regen, de luchtvochtigheid, de windrichting en de windsnelheid invloed op de hoeveelheid pollen in de lucht.
Deze plant valt voor veel mensen in de categorie bog, drek of knoei. Oftewel onkruid. Daar valt iets voor te zeggen, maar is voor biologen toch wat kort door de bocht. Een aantal vragen over Alsemambrosia - Ambrosia artemisiifolia - aan bioloog Maurice Martens, redacteur van Flora van Nederland.
Het SILAM model (System for Integrated modeLling of Atmospheric composition) is op het gebied van pollen één van de belangrijkste modellen en is afkomstig van het Finse Meteorologisch Instituut (FMI).
De Pollennieuws app is beschikbaar in de Android Playstore en in de iOS App Store . De app bestaat uit het Pollennieuwskaartje, een klachtenmeldingsmodule, het pollenjournaal, de bloeitrend voor bomen, grassen en kruiden, de meerdaagse hooikoortsverwachting, de bloeikalender, een overzicht van de pollentellingen en de twitter-feed van Pollennieuws.
Het pollenteam van het Elkerliekziekenhuis in Helmond analyseert doorlopend luchtmonsters op pollen van verschillende bomen, grassen en kruiden. De pollenconcentratie is sterk afhankelijk van het weer en dus elke dag weer anders.
December is altijd een mooie maand om even terug te blikken op het afgelopen jaar. Met behulp van de pollentellingen, weersgegevens en klachtenscores is het verloop van het bloeiseizoen te illustreren.
Het zal je maar gebeuren, afgekeurd worden voor je droombaan als piloot vanwege hooikoorts. Op www.werkenbijdefensie.nl staat de volgende vraag over een allergie voor graspollen:
De lente lijkt nu eindelijk aan te breken en de natuur komt langzaam weer tot bloei. Om dit te vieren organiseert het NIBI samen met Pollennieuws & Flora van Nederland een fotowedstrijd speciaal voor kinderen!
Net zoals er verschillende boomsoorten zijn, is dat ook het geval met grassen. Dit lieten we eerder al zien op onze website, door filmpjes over verschillende grassoorten. In Engeland hebben ze nu voor het eerst gekeken uit welke grassoorten zo’n pollenwolk bestaat.
Best nieuwsgierig naar de ervaringen tot nu toe met betrekking tot het gebruik van mondkapjes en hooikoortsklachten.
Hier een jaargrafiek van de pollentellingen van de grassen van 2017, 2018 en 2020 die is te downloaden of uit te printen. Deze grafiek wordt gedurende het seizoen regelmatig bijgewerkt zodat hij makkelijk te vergelijken is met het eigen klachtenpatroon.
Onder de naaldbomen die van nature in Nederland en België voorkomen neemt de Grove den, Pinus sylvestris, een belangrijke plaats in, vooral omdat de soort veel is aangeplant voor zogenaamd mijnhout. Van nature vestigt de Grove den zich in natte verlagingen in stuifzandgebieden, daar waar de grondwaterspiegel dicht bij de oppervlakte komt. Grove den herken je aan de twee naalden die bij elkaar op een uitstulping van een twijg staan. Die naalden zijn rond de 5 cm lang.
© Webdesign 2007-2022 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail