De 3D modellen zijn gemaakt door Oliver Wilson in het kader van het 3D Pollen Project.
Voor meer informatie over de Alsemambrosia zie het plantenpaspoort op Flora van Nederland >>
Soms een enkele keer in tuinen en verder hier en daar en dan vaak massaal in zanderig, ruderaal terrein, zoals akkers, ruigten in natuurgebieden en op verlaten terreinen, tref je Alsemambrosia of Ambrosia artemisiifolia, aan. De bladeren zijn twee tot driedelig geveerd en lijken op die van andere plantensoorten als Bijvoet en Boerenwormkruid, maar ook op die van de laat in het jaar oranje bloeiende tuinplant Cosmos sulphureus.
De 3D modellen zijn gemaakt door Oliver Wilson in het kader van het 3D Pollen Project.
Voor meer informatie over de Alsemambrosia zie het plantenpaspoort op Flora van Nederland >>
In hoeverre kun je bij de aanleg van een tuin rekening houden met het beperken van de pollendruk en daarmee hooikoortsklachten voorkomen? Er zijn veel meer opties dan de boel volgooien met stoeptegels.
Het weer is van enorme invloed op de pollendruk. Naast de temperatuur heeft ook regen, de luchtvochtigheid, de windrichting en de windsnelheid invloed op de hoeveelheid pollen in de lucht.
Vorig seizoen hadden veel hooikoortspatiënten last van "hoestschaamte" of "niesschaamte". Wat zijn de verschillen tussen hooikoortsklachten en die van Covid-19? Lees het interview met Prof.dr.ir. Huub Savelkoul, Hoogleraar Immunologie.
Hooikoorts is een overdreven reactie van het afweersysteem van je lichaam als het in contact komt met het pollen van specifieke bomen, grassen of kruiden. Mensen met een pollenallergie reageren soms ook allergisch op bepaalde voedingsmiddelen, zoals appels, kers of noten. Dit heet een kruisallergie.
Zwarte els of Alnus glutinosa, is een veel voorkomende boomsoort. Overal waar voldoende vocht aanwezig is, langs waterkanten, beek- en rivieroevers, broekbossen en moerassen kunnen we deze boom aantreffen.
Maar waarom eigenlijk? Het is een vrij algemeen bekend verschijnsel dat klachten als gevolg van pollenallergie met de loop der jaren minder kunnen worden. Gelukkig, want hooikoorts gaat je al snel de keel uit hangen. Is er vanuit “de biologie” een verklaring voor deze afname? Is je immuunsysteem er na 50 jaar eindelijk achter dat pollen geen kwaad kunnen? Of is er een andere verklaring voor?
Sporten is gezond, daar is geen enkele twijfel over. Als je gevoelig bent voor een bepaald type pollen is het vermijden van pollenpieken echter een belangrijk aspect van het onder controle houden van je klachten. Lees het interview met sportarts Guido Vroemen van www.sportarts.org.
Naar schatting heeft zo’n 10% van inwoners van België last van allergische reacties als gevolg van berkenpollen. Met behulp van modellen die o.a. naar het vrijkomen, de verplaatsing en het neerslaan van het pollen kijken is een verwachting van de pollenconcentratie te maken. Onderzoekers van het Belgische KMI hebben in 2018/2019 onderzoek gedaan naar de concentratie berkenpollen in België.
Pollennieuws maakt al meer dan 10 jaar filmpjes, voornamelijk over pollenplanten, maar ook over een aantal andere aspecten van pollen en hooikoorts. In dit filmpje uit 2009 legt Maurice bijvoorbeeld uit hoe het maken van microscopische foto's van pollen in zijn werk gaat.
Hier een jaargrafiek van de pollentellingen van de grassen van 2017, 2018 en 2020 die is te downloaden of uit te printen. Deze grafiek wordt gedurende het seizoen regelmatig bijgewerkt zodat hij makkelijk te vergelijken is met het eigen klachtenpatroon.
Het kunnen bijhouden van aantekeningen in een logboek is een prettig hulpmiddel voor hooikoortspatiënten om meer inzicht te krijgen in het verloop van de klachten.
Als hooikoorts-patiënt is het vooral verstandig om te weten voor welk soort bomen en planten je allergisch bent. Het gaat met name om de groep windbestuivers. Door de wind bestoven bloemen hebben in het algemeen weinig kleur, ze zijn groenig, grijs of zelfs vliezig. De meeste bloemen met kleuren gebruiken die kleur om op te vallen en dieren aan te trekken.
© Webdesign 2020 Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail