De 3D modellen zijn gemaakt door Oliver Wilson in het kader van het 3D Pollen Project.
Voor meer informatie over de Alsemambrosia zie de Ambrosia-pagina op deze website >>
Soms een enkele keer in tuinen en verder hier en daar en dan vaak massaal in zanderig, ruderaal terrein, zoals akkers, ruigten in natuurgebieden en op verlaten terreinen, tref je Alsemambrosia of Ambrosia artemisiifolia, aan. De bladeren zijn twee tot driedelig geveerd en lijken op die van andere plantensoorten als Bijvoet en Boerenwormkruid, maar ook op die van de laat in het jaar oranje bloeiende tuinplant Cosmos sulphureus.
De 3D modellen zijn gemaakt door Oliver Wilson in het kader van het 3D Pollen Project.
Voor meer informatie over de Alsemambrosia zie de Ambrosia-pagina op deze website >>
Recent DNA onderzoek bij neuscellen in het UMCG heeft bijzondere inzichten opgeleverd waardoor de diagnose van hooikoorts bij kinderen wel eens makkelijker kon worden. Een aantal vragen aan onderzoeker en kinderlongarts Gerard Koppelman.
Vorig seizoen hadden veel hooikoortspatiënten last van "hoestschaamte" of "niesschaamte". Wat zijn de verschillen tussen hooikoortsklachten en die van Covid-19? Lees het interview met Prof.dr.ir. Huub Savelkoul, Hoogleraar Immunologie.
In mei 2018 is de nieuwe NHG-standaard voor Allergische Rhinitis gepubliceerd. Naar aanleiding daarvan een aantal vragen aan de heer Martijn Sijbom, werkzaam bij het Nederlands Huisartsen Genootschap.
De Zwarte els is een tot 29 meter grote boom of struik die zijn naam dankt aan zijn zwarte schors. De zeer karakteristieke bladeren zijn donkergroen, bijna rond en stomp en aan de top vaak iets ingesneden. Het pollen is matig allergeen.
Schietwilg, Salix alba, is een tot 20 meter hoge boom die een vrij smalle kroon heeft. In het voorjaar heeft de kroon een zilverige glans als gevolg van de zijde-achtige beharing op beide zijden van de smalle, langwerpige bladeren. De rand van de bladeren is fijn gezaagd. De katjes komen tegelijk met de jonge bladeren tevoorschijn. De bomen met mannelijk bloeiende katjes vallen op doordat de langwerpige katjes eerst zilverig behaard en daarna geel kleuren door de gele helmknoppen van de meeldraden.
Net zoals er verschillende boomsoorten zijn, is dat ook het geval met grassen. Dit lieten we eerder al zien op onze website, door filmpjes over verschillende grassoorten. In Engeland hebben ze nu voor het eerst gekeken uit welke grassoorten zo’n pollenwolk bestaat.
Het was al niet prettig, maar in het openbaar niezen, hoesten en snotteren voelt sinds de uitbraak van Corona toch nog een stuk ongemakkelijker. Gelukkig, blijkt uit een kleine enquête, ervaart het grootste gedeelte van de hooikoortspatiënten er geen problemen mee. Ook een groot gedeelte kan het met enige toelichting uitleggen dat het om hooikoorts gaat. Op deze pagina enige informatie over het raakvlak tussen corona en hooikoorts.
De meeste mensen die allergisch reageren op het pollen van bomen, grassen of kruiden herkennen de bijbehorende symptomen meteen. Toch reageert niet iedereen hetzelfde. Het type klachten en de heftigheid hiervan kunnen per persoon sterk verschillen.
De ontwikkelingen op het gebied van het automatisch scannen en analyseren van pollen gaan snel. Bij het ZAUM-instituut in het Duitse München loopt onder leiding van (de Nederlandse) onderzoeker Jeroen Buters (zie interview 2019), momenteel een groot onderzoek naar deze systemen. De verschillende apparaten zijn inmiddels aan hun tweede of derde generatie toe en worden steeds slimmer en beter.
De Hazelaar is een kleine boom of struik die niet hoger wordt dan 6 meter en breed uitgroeit. Het pollen is matig allergeen, als je er gevoelig voor bent kun je er inderdaad allergisch op reageren.
December is altijd een mooie maand om even terug te blikken op het afgelopen jaar. Met behulp van de pollentellingen, weersgegevens en klachtenscores is het verloop van het bloeiseizoen te illustreren.
Gedurende ruim twaalf jaren heeft Pollennieuws pagina 714 mogen vullen met berichten over bloeiende planten die stuifmeel of pollen afgeven in de lucht, wat tot hooikoorts kan leiden. Onlangs kreeg Pollennieuws het bericht dat de NOS stopt met deze pagina.
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail