De ontwikkelingen op het gebied van het automatisch scannen en analyseren van pollen gaan snel. Bij het ZAUM-instituut in het Duitse München loopt onder leiding van (de Nederlandse) onderzoeker Jeroen Buters (zie interview 2019), momenteel een groot onderzoek naar deze systemen. De verschillende apparaten zijn inmiddels aan hun tweede of derde generatie toe en worden steeds slimmer en beter.
Mocht je benieuwd zijn naar de actuele pollendruk in een aantal populaire vakantielanden, hieronder kun je de links vinden naar de pagina's met de verwachtingen.
Bij het Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, wordt o.a. bijgehouden met welke klachten mensen naar de huisarts gaan. Afgelopen twee weken was dat een recordhoeveelheid hooikoortspatiënten.
Het kunnen bijhouden van aantekeningen in een logboek is een prettig hulpmiddel voor hooikoortspatiënten om meer inzicht te krijgen in het verloop van de klachten.
Het pollenteam van het Elkerliekziekenhuis in Helmond analyseert doorlopend luchtmonsters op pollen van verschillende bomen, grassen en kruiden. De pollenconcentratie is sterk afhankelijk van het weer en dus elke dag weer anders.
Op de redactie van Pollennieuws komen regelmatig vragen binnen op het gebied van pollen en pollenplanten. Bioloog Maurice Martens gaat er dan eens goed voor zitten om de vraag te beantwoorden. Het antwoord kan kort zijn, maar is afhankelijk van de vraag soms ook zeer uitgebreid. Een interessante vraag zoals "wat is de reikweidte van pollen" in het kader van hooikoortsvriendelijk bermbeheer door een gemeente is nu eenmaal niet in één zin te beantwoorden.
Schietwilg, Salix alba, is een tot 20 meter hoge boom die een vrij smalle kroon heeft. In het voorjaar heeft de kroon een zilverige glans als gevolg van de zijde-achtige beharing op beide zijden van de smalle, langwerpige bladeren. De rand van de bladeren is fijn gezaagd. De katjes komen tegelijk met de jonge bladeren tevoorschijn. De bomen met mannelijk bloeiende katjes vallen op doordat de langwerpige katjes eerst zilverig behaard en daarna geel kleuren door de gele helmknoppen van de meeldraden.
Voormalig onderwijzer Oliver Wilson is tegenwoordig “paleo-ecoloog”, een ecoloog met een focus op planten en bomen uit het verre verleden. Hij ontwikkelt een collectie met pollen in 3D.
Niet alleen patiënten, artsen en archeologen zijn geïnteresseerd in pollen. Ook rechercheurs en rechters krijgen er soms mee te maken, niet omdat ze er allergisch op reageren, maar als onderdeel van de bewijslast bij misdaden. Een aantal vragen aan de heer Stefan Uitdehaag, forensisch onderzoeker bij het deskundigheidsgebied Niet Humane Biologische Sporen van het Nederlands Forensisch Instituut. Hij heeft Palynologie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht en draagt met zijn kennis van pollen bij aan het oplossen van allerlei soorten strafzaken.
Sinds vorig jaar oktober is de "Google Home" te koop in de Nederland. Deze zogenaamde "slimme speaker" kun je bedienen door commando's in te spreken. Buienradar heeft voor deze toch vrij nieuwe manier van informatie-overdracht een speciale toepassing ontwikkeld. Hieronder een aantal vragen aan Max Verhagen van Buienradar.
Het Pollennieuws wordt sinds kort ook als podcast uitgebracht. In zo'n 5 minuten geeft bioloog Maurice Martens van de Flora van Nederland een overzicht van de planten en bomen die momenteel in bloei staan en welke hiervan relevant zijn voor hooikoortspatiënten.
Hier een jaargrafiek van de pollentellingen van de grassen van 2017, 2018 en 2020 die is te downloaden of uit te printen. Deze grafiek wordt gedurende het seizoen regelmatig bijgewerkt zodat hij makkelijk te vergelijken is met het eigen klachtenpatroon.
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail