Er komen regelmatig vragen binnen bij de redactie over pollen en hooikoorts. Uiteraard worden die zoveel mogelijk beantwoord. Voor vragen over diagnose en behandeling verwijzen we door naar de huisarts en thuisarts.nl. Hieronder een overzicht van een aantal vragen over pollen en hooikoorts die mogelijk meer mensen zich stellen.
Het Pollennieuws wordt sinds kort ook als podcast uitgebracht. In zo'n 5 minuten geeft bioloog Maurice Martens van de Flora van Nederland een overzicht van de planten en bomen die momenteel in bloei staan en welke hiervan relevant zijn voor hooikoortspatiënten.
Hooikoortsradar.nl is een onderdeel van Pollennieuws en bestaat sinds 2017 als een afzonderlijk platform met een eigen website en app. Op deze website zijn de videofilmpjes over hooikoorts en pollen te vinden die sinds 2007 gemaakt zijn.
Hoe werd er 100 jaar geleden onderzoek gedaan aan pollen en hooikoorts? Oude publicaties geven een mooi beeld van de onderzoeksaanpak. Hoe werd bijvoorbeeld de mate van allergeniteit van de verschillende soorten pollen ontdekt? Aan welke testen werden "den hooikoortslijders" blootgesteld?
Het is inmiddels bijna net zo voorspelbaar als sinterklaas en kerst. Elk jaar bij het eerste pollen verschijnen ook allerlei nieuwsberichten dat nu eindelijk hét wondermiddel tegen hooikoorts is ontdekt. Gin tonic, zoenen en uiteraard de meest spectaculaire en hardnekkige tip, die van het eten van pissebedden tegen hooikoortsklachten. Enige nuancering lijkt, zoals zo vaak, op zijn plaats.
Er zijn in Nederland een drietal plekken waar luchtmonsters geanalyseerd worden om te kijken welk soort pollen erin voorkomt. Archeologen hebben echter ook interesse in pollen, waarom eigenlijk? Hieronder een interview met palynoloog Marlon Dijkshoorn van ADC ArcheoProjecten.
Ons immuunsysteem lijkt steeds vaker op hol te slaan: wie is er niet voor iets allergisch? Hooikoorts, allerlei voedingsmiddelen, huisdieren, stof of zelfs schimmels en de zon. Soms van jongs af aan, soms slaan het pas toe als je volwassen bent. Het blijkt ingewikkelde materie, die allergieën van ons.
Bladnat of de "bladnatperiode" is misschien een wat onbekende parameter, maar mogelijk toch interessant voor hooikoortspatiënten. Deze parameter geeft namelijk het aantal uur per dag weer dat blad vochtig is. Dat kan door bijvoorbeeld regen, mist, dauw zijn. In de agrarische sector is dit een belangrijke parameter.
Onder de naaldbomen die van nature in Nederland en België voorkomen neemt de Grove den, Pinus sylvestris, een belangrijke plaats in, vooral omdat de soort veel is aangeplant voor zogenaamd mijnhout. Van nature vestigt de Grove den zich in natte verlagingen in stuifzandgebieden, daar waar de grondwaterspiegel dicht bij de oppervlakte komt. Grove den herken je aan de twee naalden die bij elkaar op een uitstulping van een twijg staan. Die naalden zijn rond de 5 cm lang.
Niet alleen patiënten, artsen en archeologen zijn geïnteresseerd in pollen. Ook rechercheurs en rechters krijgen er soms mee te maken, niet omdat ze er allergisch op reageren, maar als onderdeel van de bewijslast bij misdaden. Een aantal vragen aan de heer Stefan Uitdehaag, forensisch onderzoeker bij het deskundigheidsgebied Niet Humane Biologische Sporen van het Nederlands Forensisch Instituut. Hij heeft Palynologie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht en draagt met zijn kennis van pollen bij aan het oplossen van allerlei soorten strafzaken.
De Pollennieuws apps bevatten een logboekje, waarin het verloop van de eigen hooikoortsklachten is op te nemen, met de intensiteit en de belangrijkste symptomen. Het logboekje helpt je je hooikoorts of pollenallergie beter te managen.
Interview met Milja de Vries, apotheker Redacteur/Adviseur Farmacotherapeutisch Kompas bij het Zorginstuut Nederland (ZINL).
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail