Deze plant valt voor veel mensen in de categorie bog, drek of knoei. Oftewel onkruid. Daar valt iets voor te zeggen, maar is voor biologen toch wat kort door de bocht. Een aantal vragen over Alsemambrosia - Ambrosia artemisiifolia - aan bioloog Maurice Martens, redacteur van Flora van Nederland.
De libanonceder of Libanese ceder (Cedrus libani) is een ceder uit de dennenfamilie (Pinaceae). De boom is inheems in gebergtes in het oostelijke Middellandse Zeegebied. In zijn natuurlijke habitat kan de libanonceder een hoogte bereiken van veertig meter. In andere delen van de wereld wordt hij als sierboom gebruikt in parken, tuinen en begraafplaatsen.
Het SILAM model (System for Integrated modeLling of Atmospheric composition) is op het gebied van pollen één van de belangrijkste modellen en is afkomstig van het Finse Meteorologisch Instituut (FMI).
Een interview met Willem Verstraeten naar aanleiding van zijn onderzoek naar de invloed van klimaatverandering en vegetatiedynamiek op de concentratie van gras- en berkenpollen in België.
Bij het Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, wordt o.a. bijgehouden met welke klachten mensen naar de huisarts gaan. Afgelopen twee weken was dat een recordhoeveelheid hooikoortspatiënten.
Er wordt door verschillende Europese organisaties al jaren gezamenlijk onderzoek gedaan naar het tellen van pollen. Welke nieuwe technieken zijn er in opkomst? Werken ze goed? Wat zijn de kosten? Zijn de tellingen betrouwbaar? Op 1 januari 2023 is een nieuw project gestart. Een aantal vragen aan coördinator Mikhail Sovief van het Finse FMI.
Pollennieuws en Wachtkamerschermen® zijn een unieke samenwerking aangegaan. Wachtkamerschermen biedt een narrowcasting oplossing waarbij er een tv-uitzending vertoond wordt in wachtkamers bij bijvoorbeeld huisartsen, fysiotherapeuten, apotheken en ziekenhuizen. De uitzending wordt zelf samengesteld door de praktijk of het ziekenhuis. Sinds kort kunnen deze praktijken of ziekenhuizen ook actuele informatie van Pollennieuws in hun uitzendingen plaatsen, zodat de kijkers worden geïnformeerd over de hoeveelheid pollen in de lucht.
Er komen regelmatig vragen binnen bij de redactie over pollen en hooikoorts. Uiteraard worden die zoveel mogelijk beantwoord. Voor vragen over diagnose en behandeling verwijzen we door naar de huisarts en thuisarts.nl. Hieronder een overzicht van een aantal vragen over pollen en hooikoorts die mogelijk meer mensen zich stellen.
Pollennieuws is genomineerd voor Website van het jaar 2022. Breng je stem uit en geef je tips door. Alvast hartelijk bedankt voor de moeite.
Pollennieuws maakt al meer dan 10 jaar filmpjes, voornamelijk over pollenplanten, maar ook over een aantal andere aspecten van pollen en hooikoorts. In dit filmpje uit 2009 legt Maurice bijvoorbeeld uit hoe het maken van microscopische foto's van pollen in zijn werk gaat.
Prachtige collectie illustraties van pollen gemaakt in 1837 door Carl Julius Fritzsche, een Duitse onderzoeker/apotheker.
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail