In een groot internationaal onderzoek is de relatie tussen pollenconcentraties in de lucht en het aantal Corona besmettingen onderzocht. Een aantal vragen aan aerobioloog en onderzoeker Thanos Damialis (Department of Environmental Medicine, Faculty of Medicine at the University of Augsburg, Bayern).
Er zijn in Nederland een drietal plekken waar luchtmonsters geanalyseerd worden om te kijken welk soort pollen erin voorkomt. Archeologen hebben echter ook interesse in pollen, waarom eigenlijk? Hieronder een interview met palynoloog Marlon Dijkshoorn van ADC ArcheoProjecten.
Recent DNA onderzoek bij neuscellen in het UMCG heeft bijzondere inzichten opgeleverd waardoor de diagnose van hooikoorts bij kinderen wel eens makkelijker kon worden. Een aantal vragen aan onderzoeker en kinderlongarts Gerard Koppelman.
Prachtige collectie illustraties van pollen gemaakt in 1837 door Carl Julius Fritzsche, een Duitse onderzoeker/apotheker.
Op twee plaatsen in Nederland wordt met behulp van de internationaal gestandaardiseerde Burkard tellers het pollen in de lucht op naam gebracht en geteld. Dit gebeurt door gespecialiseerde analyse teams in Helmond en Leiden. Hoe gaat dat tellen in zijn werk?
De libanonceder of Libanese ceder (Cedrus libani) is een ceder uit de dennenfamilie (Pinaceae). De boom is inheems in gebergtes in het oostelijke Middellandse Zeegebied. In zijn natuurlijke habitat kan de libanonceder een hoogte bereiken van veertig meter. In andere delen van de wereld wordt hij als sierboom gebruikt in parken, tuinen en begraafplaatsen.
Ruwe berk of Betula pendula is een in Nederland zeer veel voorkomende boomsoort die te vinden is in vrijwel alle loofbossen op voedselarme bodem. Ook is het een opvallende boom, vaak alleenstaand, op heidevelden. Kenmerkend zijn de wat ruw aanvoelende twijgen, de oudere takken en stam die een witte bast dragen, de eirond-ruitvormige bladeren, met een dubbel gezaagde rand.
Mocht je benieuwd zijn naar de actuele pollendruk in een aantal populaire vakantielanden, hieronder kun je de links vinden naar de pagina's met de verwachtingen.
Schietwilg, Salix alba, is een tot 20 meter hoge boom die een vrij smalle kroon heeft. In het voorjaar heeft de kroon een zilverige glans als gevolg van de zijde-achtige beharing op beide zijden van de smalle, langwerpige bladeren. De rand van de bladeren is fijn gezaagd. De katjes komen tegelijk met de jonge bladeren tevoorschijn. De bomen met mannelijk bloeiende katjes vallen op doordat de langwerpige katjes eerst zilverig behaard en daarna geel kleuren door de gele helmknoppen van de meeldraden.
Het SILAM model (System for Integrated modeLling of Atmospheric composition) is op het gebied van pollen één van de belangrijkste modellen en is afkomstig van het Finse Meteorologisch Instituut (FMI).
Pollennieuws en Wachtkamerschermen® zijn een unieke samenwerking aangegaan. Wachtkamerschermen biedt een narrowcasting oplossing waarbij er een tv-uitzending vertoond wordt in wachtkamers bij bijvoorbeeld huisartsen, fysiotherapeuten, apotheken en ziekenhuizen. De uitzending wordt zelf samengesteld door de praktijk of het ziekenhuis. Sinds kort kunnen deze praktijken of ziekenhuizen ook actuele informatie van Pollennieuws in hun uitzendingen plaatsen, zodat de kijkers worden geïnformeerd over de hoeveelheid pollen in de lucht.
Ruwe berk of Betula pendula is een in Nederland zeer veel voorkomende boomsoort die te vinden is in vrijwel alle loofbossen op voedselarme bodem. Het pollen is sterk allergeen als je er gevoelig voor bent.
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail