Deze plant valt voor veel mensen in de categorie bog, drek of knoei. Oftewel onkruid. Daar valt iets voor te zeggen, maar is voor biologen toch wat kort door de bocht. Een aantal vragen over Alsemambrosia - Ambrosia artemisiifolia - aan bioloog Maurice Martens, redacteur van Flora van Nederland.
Op twee plaatsen in Nederland wordt met behulp van de internationaal gestandaardiseerde Burkard tellers het pollen in de lucht op naam gebracht en geteld. Dit gebeurt door gespecialiseerde analyse teams in Helmond en Leiden. Hoe gaat dat tellen in zijn werk?
Zo'n 100 jaar geleden werd er door onderzoeker Storm van Leeuwen onderzoek gedaan naar de invloed van een allergeenvrije kamer op allergische reacties en astma.
Het pollenteam van het Elkerliekziekenhuis in Helmond analyseert doorlopend luchtmonsters op pollen van verschillende bomen, grassen en kruiden. De pollenconcentratie is sterk afhankelijk van het weer en dus elke dag weer anders.
Het is inmiddels bijna net zo voorspelbaar als sinterklaas en kerst. Elk jaar bij het eerste pollen verschijnen ook allerlei nieuwsberichten dat nu eindelijk hét wondermiddel tegen hooikoorts is ontdekt. Gin tonic, zoenen en uiteraard de meest spectaculaire en hardnekkige tip, die van het eten van pissebedden tegen hooikoortsklachten. Enige nuancering lijkt, zoals zo vaak, op zijn plaats.
In de zomermaanden is het vooral een aantal specifieke kruiden dat bijdraagt aan de pollendruk en klachten kan veroorzaken. De Bijvoet is er daar een van, en daar is genoeg over te vertellen. Een aantal vragen aan bioloog Maurice Martens van Flora van Nederland.
In mei 2018 is de nieuwe NHG-standaard voor Allergische Rhinitis gepubliceerd. Naar aanleiding daarvan een aantal vragen aan de heer Martijn Sijbom, werkzaam bij het Nederlands Huisartsen Genootschap.
Hier een jaargrafiek van de pollentellingen van de grassen van 2017, 2018 en 2020 die is te downloaden of uit te printen. Deze grafiek wordt gedurende het seizoen regelmatig bijgewerkt zodat hij makkelijk te vergelijken is met het eigen klachtenpatroon.
Hoe werd er 100 jaar geleden onderzoek gedaan aan pollen en hooikoorts? Oude publicaties geven een mooi beeld van de onderzoeksaanpak en de klachten van de "hooikoortslijders".
Interview met Nienke Gottenbos, ook wel bekend als de groene vrouw of de poepdokter. Nienke is voedingskundige en darmfloratherapeut. Ze schrijft blogs over voeding en gezondheid en heeft in 2016 het boek “de poepdokter, wat kun je zelf thuis doen om je darmflora zo gezond mogelijk te houden” geschreven.
In oktober 2017 werd in Canada een groot onderzoek gepubliceerd over verband tussen bomen, de groene ruimte en gezondheid van mensen, Stedelijk groen en mortaliteit in canada's grootste steden. In het onderzoek werd gekeken naar de gezondheid van 1.300.000 Canadezen over een periode van meer dan 11 jaar.
Na een tijdje proefdraaien wordt op 22 mei in het Duitse Beieren een bijzonder netwerk geopend van een achttal volautomatische pollentellers. Een aantal vragen aan onderzoeker Jeroen Buters van het ZAUM instituut in München dat nauw betrokken is bij het ontwikkelen van dit unieke netwerk.
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail