Deze plant valt voor veel mensen in de categorie bog, drek of knoei. Oftewel onkruid. Daar valt iets voor te zeggen, maar is voor biologen toch wat kort door de bocht. Een aantal vragen over Alsemambrosia - Ambrosia artemisiifolia - aan bioloog Maurice Martens, redacteur van Flora van Nederland.
De libanonceder of Libanese ceder (Cedrus libani) is een ceder uit de dennenfamilie (Pinaceae). De boom is inheems in gebergtes in het oostelijke Middellandse Zeegebied. In zijn natuurlijke habitat kan de libanonceder een hoogte bereiken van veertig meter. In andere delen van de wereld wordt hij als sierboom gebruikt in parken, tuinen en begraafplaatsen.
Hoe werd er 100 jaar geleden onderzoek gedaan aan pollen en hooikoorts? Oude publicaties geven een mooi beeld van de onderzoeksaanpak en de klachten van de "hooikoortslijders".
Mocht je benieuwd zijn naar de actuele pollendruk in een aantal populaire vakantielanden, hieronder kun je de links vinden naar de pagina's met de verwachtingen.
Het pollenteam van het Elkerliekziekenhuis in Helmond analyseert doorlopend luchtmonsters op pollen van verschillende bomen, grassen en kruiden. Elke gewas heeft zo zijn eigen bloeiperiode. Dat is mooi te zien aan het onderstaande pollen-grafiekje van een aantal kruiden....
Het aanpakken van hooikoortsklachten begint bij het herkennen van de veroorzakers. Lang niet alle hooikoortspatiënten hebben hier een goed beeld van. Een kleine poll. Welke plant veroorzaakt bij U waarschijnlijk de meeste hooikoortsklachten?
Gedurende ruim twaalf jaren heeft Pollennieuws pagina 714 mogen vullen met berichten over bloeiende planten die stuifmeel of pollen afgeven in de lucht, wat tot hooikoorts kan leiden. Onlangs kreeg Pollennieuws het bericht dat de NOS stopt met deze pagina.
Net zoals er verschillende boomsoorten zijn, is dat ook het geval met grassen. Dit lieten we eerder al zien op onze website, door filmpjes over verschillende grassoorten. In Engeland hebben ze nu voor het eerst gekeken uit welke grassoorten zo’n pollenwolk bestaat.
De lente lijkt nu eindelijk aan te breken en de natuur komt langzaam weer tot bloei. Om dit te vieren organiseert het NIBI samen met Pollennieuws & Flora van Nederland een fotowedstrijd speciaal voor kinderen!
Een aantal vragen over de diagnose en behandeling op het gebied van hooikoorts ten tijde van de corona maatregelen aan Allergoloog Theo Roovers, van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg.
Het weer is van enorme invloed op de pollendruk. Naast de temperatuur heeft ook regen, de luchtvochtigheid, de windrichting en de windsnelheid invloed op de hoeveelheid pollen in de lucht.
In een groot internationaal onderzoek is de relatie tussen pollenconcentraties in de lucht en het aantal Corona besmettingen onderzocht. Een aantal vragen aan aerobioloog en onderzoeker Thanos Damialis (Department of Environmental Medicine, Faculty of Medicine at the University of Augsburg, Bayern).
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail