Waarom een landelijke campagne?

Tien jaar geleden zijn we gestart met de Ambrosiacampagne met als doel verlenging van het hooikoortsseizoen te voorkomen door uitbreiding van Alsemambrosia tegen te gaan. In die tien jaar zijn in Nederland circa 2500 waarnemingen van Alsemambrosia verzameld. We stimuleren beheerders om de planten zo vroeg mogelijk in het seizoen te verwijderen, bij voorkeur voordat de planten bloeien en zeker voordat de zaden rijp zijn. Zaden kunnen immers tot veertig jaar kiemkrachtig blijven, wat het bestrijden extra lastig maakt. De plant is al behoorlijk bestendig en wordt op allerlei plaatsen ieder jaar opnieuw gevonden. Daarnaast worden ook ieder jaar nieuwe groeiplaatsen ontdekt. Uitbreiding door aanvoer met bijvoorbeeld vogelvoer is nihil, zo blijkt uit de testen die NVWA al een aantal jaren uitvoert

Lees het hele persbericht met een terugblik op www.naturetoday.nl >>


Ambrosia is een plant afkomstig uit Noord-Amerika, die steeds meer voorkomt in Nederland. Ambrosia wordt ook wel hooikoortsplant genoemd, omdat hij tijdens de bloei grote hoeveelheden pollen produceert die een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Help mee om de hooikoortsplant Ambrosia te bestrijden. Op de website ambrosia van de NVWA staat wat u kunt doen. De NVWA bestrijdt de hooikoortsplant Ambrosia. Ziet u deze plant ergens? Meld het via www.waarneming.nl. Lees ook wat u zelf kunt doen om deze plant te bestrijden.

Meer informatie over deze campagne is te vinden op www.ambrosiavrij.nu en op de speciale Ambrosia-pagina van Pollennieuws.nl.