Deze plant valt voor veel mensen in de categorie bog, drek of knoei. Oftewel onkruid. Daar valt iets voor te zeggen, maar is voor biologen toch wat kort door de bocht. Een aantal vragen over Alsemambrosia - Ambrosia artemisiifolia - aan bioloog Maurice Martens, redacteur van Flora van Nederland.
De libanonceder of Libanese ceder (Cedrus libani) is een ceder uit de dennenfamilie (Pinaceae). De boom is inheems in gebergtes in het oostelijke Middellandse Zeegebied. In zijn natuurlijke habitat kan de libanonceder een hoogte bereiken van veertig meter. In andere delen van de wereld wordt hij als sierboom gebruikt in parken, tuinen en begraafplaatsen.
Best nieuwsgierig naar de ervaringen tot nu toe met betrekking tot het gebruik van mondkapjes en hooikoortsklachten.
In België monitoren sinds 1974 een vijftal locaties de pollen en schimmelsporen in de lucht. Er zijn telstations in: Brussel, Tournai, Marche-en-Famenne, De Haan en Genk. De pollenverwachting voor België« wordt dagelijks door de redactie van Pollennieuws in een kaartje weergegeven.
De lente lijkt nu eindelijk aan te breken en de natuur komt langzaam weer tot bloei. Om dit te vieren organiseert het NIBI samen met Pollennieuws & Flora van Nederland een fotowedstrijd speciaal voor kinderen!
Wil je weten of een bepaald medicijn dat op internet wordt aangeboden, veilig is? Op de website www.aanbiedersmedicijnen.nl kun je checken of een medicijn voldoet aan Europese regelgeving.
Het is nog even wachten op de volledige zelfrijdende auto die je dronken, oververmoeid, slapend, stoned of onder invloed van pillen veilig naar huis brengt. Ook hooikoortsmedicatie kan invloed hebben op je rijvaardigheid. Voor de mate van bijwerkingen van medicatie zijn verschillende categorieën ontwikkeld. Categorie I heeft beperkt invloed, gebruik je medicatie van categorie III, dan is het onverantwoord om achter het stuur te kruipen.
Onder de naaldbomen die van nature in Nederland en België voorkomen neemt de Grove den, Pinus sylvestris, een belangrijke plaats in, vooral omdat de soort veel is aangeplant voor zogenaamd mijnhout. Van nature vestigt de Grove den zich in natte verlagingen in stuifzandgebieden, daar waar de grondwaterspiegel dicht bij de oppervlakte komt. Grove den herken je aan de twee naalden die bij elkaar op een uitstulping van een twijg staan. Die naalden zijn rond de 5 cm lang.
Het pollenteam van het Elkerliekziekenhuis in Helmond analyseert doorlopend luchtmonsters op pollen van verschillende bomen, grassen en kruiden. De pollenconcentratie is sterk afhankelijk van het weer en dus elke dag weer anders.
Pollennieuws maakt al meer dan 10 jaar filmpjes, voornamelijk over pollenplanten, maar ook over een aantal andere aspecten van pollen en hooikoorts. In dit filmpje uit 2009 legt Maurice bijvoorbeeld uit hoe het maken van microscopische foto's van pollen in zijn werk gaat.
Hoge temperaturen hebben voor een sterke fysiologische ontwikkeling van planten en dus ook van Berken gezorgd. Het merendeel der Berken bloeit daardoor en ze zorgen voor hoge concentraties aan pollen in de loop van de dag, vooral in de tweede helft van de middag. ’s Nachts daalt de pollenconcentratie doordat het pollen uitzakt.
Sommige pollen zijn voorzien van zogenaamde luchtzakken, hiermee kunnen ze net als een luchtballon, grote afstanden afleggen.
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail