Lees een toelichting op de resultaten: "Goed nieuws voor 34% van de hooikoortspatiënten!"
Het aanpakken van hooikoortsklachten begint bij het herkennen van de veroorzakers. Lang niet alle hooikoortspatiënten hebben hier een goed beeld van. Een kleine poll. Welke plant veroorzaakt bij U waarschijnlijk de meeste hooikoortsklachten?
Lees een toelichting op de resultaten: "Goed nieuws voor 34% van de hooikoortspatiënten!"
Als het over allergie en huisdieren gaat, dan wordt er meestal allergisch vóór huisdieren bedoeld. Maar kunnen huisdieren zelf ook last van allergische reacties zoals hooikoorts hebben? Om hier wat meer van te weten te komen, hieronder enkele vragen aan Jacqueline Sinke, dermatoloog bij het Medisch Centrum voor dieren in Amsterdam
Sommige pollen zijn voorzien van zogenaamde luchtzakken, hiermee kunnen ze net als een luchtballon, grote afstanden afleggen.
De Hazelaar is een kleine boom of struik die niet hoger wordt dan 6 meter en breed uitgroeit. Het pollen is matig allergeen, als je er gevoelig voor bent kun je er inderdaad allergisch op reageren.
Onder de paraplu van “Autopollen” werken wetenschappers uit een groot aantal Europese landen al jaren gestaag aan het automatiseren van pollentellingen. Er komen steeds meer apparaten op de markt en er worden in steeds meer landen automatische telnetwerken geïnstalleerd.
De eerste Elzen of Berken in bloei? Droge winderige dagen op komst midden in het grasseizoen? De redactie van Pollennieuws verstuurt regelmatig een tweetje als er iets aan de hand is op pollengebied.
Hoe werd er 100 jaar geleden onderzoek gedaan aan pollen en hooikoorts? Oude publicaties geven een mooi beeld van de onderzoeksaanpak. Welke bomen, grassen en kruiden werden letterlijk onder den loep genomen ?
Naar schatting heeft zo’n 10% van inwoners van België last van allergische reacties als gevolg van berkenpollen. Met behulp van modellen die o.a. naar het vrijkomen, de verplaatsing en het neerslaan van het pollen kijken is een verwachting van de pollenconcentratie te maken. Onderzoekers van het Belgische KMI hebben in 2018/2019 onderzoek gedaan naar de concentratie berkenpollen in België.
Net zoals er verschillende boomsoorten zijn, is dat ook het geval met grassen. Dit lieten we eerder al zien op onze website, door filmpjes over verschillende grassoorten. In Engeland hebben ze nu voor het eerst gekeken uit welke grassoorten zo’n pollenwolk bestaat.
Niet alleen patiënten, artsen en archeologen zijn geïnteresseerd in pollen. Ook rechercheurs en rechters krijgen er soms mee te maken, niet omdat ze er allergisch op reageren, maar als onderdeel van de bewijslast bij misdaden. Een aantal vragen aan de heer Stefan Uitdehaag, forensisch onderzoeker bij het deskundigheidsgebied Niet Humane Biologische Sporen van het Nederlands Forensisch Instituut. Hij heeft Palynologie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht en draagt met zijn kennis van pollen bij aan het oplossen van allerlei soorten strafzaken.
Hoe werd er 100 jaar geleden onderzoek gedaan aan pollen en hooikoorts? Oude publicaties geven een mooi beeld van de onderzoeksaanpak. Hoe werd bijvoorbeeld de mate van allergeniteit van de verschillende soorten pollen ontdekt? Aan welke testen werden "den hooikoortslijders" blootgesteld?
De Pollennieuws app is beschikbaar in de Android Playstore en in de iOS App Store . De app bestaat uit het Pollennieuwskaartje, een klachtenmeldingsmodule, het pollenjournaal, de bloeitrend voor bomen, grassen en kruiden, de meerdaagse hooikoortsverwachting, de bloeikalender, een overzicht van de pollentellingen en de twitter-feed van Pollennieuws.
Onder de naaldbomen die van nature in Nederland en België voorkomen neemt de Grove den, Pinus sylvestris, een belangrijke plaats in, vooral omdat de soort veel is aangeplant voor zogenaamd mijnhout. Van nature vestigt de Grove den zich in natte verlagingen in stuifzandgebieden, daar waar de grondwaterspiegel dicht bij de oppervlakte komt. Grove den herken je aan de twee naalden die bij elkaar op een uitstulping van een twijg staan. Die naalden zijn rond de 5 cm lang.
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail