Lees een toelichting op de resultaten: "Goed nieuws voor 34% van de hooikoortspatiënten!"
Het aanpakken van hooikoortsklachten begint bij het herkennen van de veroorzakers. Lang niet alle hooikoortspatiënten hebben hier een goed beeld van. Een kleine poll. Welke plant veroorzaakt bij U waarschijnlijk de meeste hooikoortsklachten?
Lees een toelichting op de resultaten: "Goed nieuws voor 34% van de hooikoortspatiënten!"
Deze plant valt voor veel mensen in de categorie bog, drek of knoei. Oftewel onkruid. Daar valt iets voor te zeggen, maar is voor biologen toch wat kort door de bocht. Een aantal vragen over Alsemambrosia - Ambrosia artemisiifolia - aan bioloog Maurice Martens, redacteur van Flora van Nederland.
Er komen regelmatig vragen binnen bij de redactie over pollen en hooikoorts. Uiteraard worden die zoveel mogelijk beantwoord. Voor vragen over diagnose en behandeling verwijzen we door naar de huisarts en thuisarts.nl. Hieronder een overzicht van een aantal vragen over pollen en hooikoorts die mogelijk meer mensen zich stellen.
Hooikoortsradar.nl is een onderdeel van Pollennieuws en bestaat sinds 2017 als een afzonderlijk platform met een eigen website en app. Op deze website zijn de videofilmpjes over hooikoorts en pollen te vinden die sinds 2007 gemaakt zijn.
Prachtige collectie illustraties van pollen gemaakt in 1837 door Carl Julius Fritzsche, een Duitse onderzoeker/apotheker.
Het Pollennieuws wordt sinds kort ook als podcast uitgebracht. In zo'n 5 minuten geeft bioloog Maurice Martens van de Flora van Nederland een overzicht van de planten en bomen die momenteel in bloei staan en welke hiervan relevant zijn voor hooikoortspatiënten.
Er zijn in Nederland een drietal plekken waar luchtmonsters geanalyseerd worden om te kijken welk soort pollen erin voorkomt. Archeologen hebben echter ook interesse in pollen, waarom eigenlijk? Hieronder een interview met palynoloog Marlon Dijkshoorn van ADC ArcheoProjecten.
Onderzoek naar “hooikoorts-tweets” in Australië met behulp van deep learning
Het was al niet prettig, maar in het openbaar niezen, hoesten en snotteren voelt sinds de uitbraak van Corona toch nog een stuk ongemakkelijker. Gelukkig, blijkt uit een kleine enquête, ervaart het grootste gedeelte van de hooikoortspatiënten er geen problemen mee. Ook een groot gedeelte kan het met enige toelichting uitleggen dat het om hooikoorts gaat. Op deze pagina enige informatie over het raakvlak tussen corona en hooikoorts.
Als hooikoorts-patiënt is het vooral verstandig om te weten voor welk soort bomen en planten je allergisch bent. Het gaat met name om de groep windbestuivers. Door de wind bestoven bloemen hebben in het algemeen weinig kleur, ze zijn groenig, grijs of zelfs vliezig. De meeste bloemen met kleuren gebruiken die kleur om op te vallen en dieren aan te trekken.
Hooikoortspatiënten hebben in 2019 relatief vroeg in het jaar medicijnen gekocht voor hun pollenallergie. De eerste piek in aanschaf van hooikoortsmedicatie lag al in februari en begin maart, ruim een maand eerder dan in voorgaande jaren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de verkoop van hooikoortsmedicatie, de hooikoortsindex.
In mei 2018 is de nieuwe NHG-standaard voor Allergische Rhinitis gepubliceerd. Naar aanleiding daarvan een aantal vragen aan de heer Martijn Sijbom, werkzaam bij het Nederlands Huisartsen Genootschap.
Onder de paraplu van “Autopollen” werken wetenschappers uit een groot aantal Europese landen al jaren gestaag aan het automatiseren van pollentellingen. Er komen steeds meer apparaten op de markt en er worden in steeds meer landen automatische telnetwerken geïnstalleerd.
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail