De libanonceder of Libanese ceder (Cedrus libani) is een ceder uit de dennenfamilie (Pinaceae). De boom is inheems in gebergtes in het oostelijke Middellandse Zeegebied. In zijn natuurlijke habitat kan de libanonceder een hoogte bereiken van veertig meter. In andere delen van de wereld wordt hij als sierboom gebruikt in parken, tuinen en begraafplaatsen.
Deze plant valt voor veel mensen in de categorie bog, drek of knoei. Oftewel onkruid. Daar valt iets voor te zeggen, maar is voor biologen toch wat kort door de bocht. Een aantal vragen over Alsemambrosia - Ambrosia artemisiifolia - aan bioloog Maurice Martens, redacteur van Flora van Nederland.
In de zomermaanden is het vooral een aantal specifieke kruiden dat bijdraagt aan de pollendruk en klachten kan veroorzaken. De Bijvoet is er daar een van, en daar is genoeg over te vertellen. Een aantal vragen aan bioloog Maurice Martens van Flora van Nederland.
Als het over allergie en huisdieren gaat, dan wordt er meestal allergisch vóór huisdieren bedoeld. Maar kunnen huisdieren zelf ook last van allergische reacties zoals hooikoorts hebben? Om hier wat meer van te weten te komen, hieronder enkele vragen aan Jacqueline Sinke, dermatoloog bij het Medisch Centrum voor dieren in Amsterdam
In mei 2018 is de nieuwe NHG-standaard voor Allergische Rhinitis gepubliceerd. Naar aanleiding daarvan een aantal vragen aan de heer Martijn Sijbom, werkzaam bij het Nederlands Huisartsen Genootschap.
De eerste Elzen of Berken in bloei? Droge winderige dagen op komst midden in het grasseizoen? De redactie van Pollennieuws verstuurt regelmatig een tweetje als er iets aan de hand is op pollengebied.
Het aanpakken van hooikoortsklachten begint bij het herkennen van de veroorzakers. Lang niet alle hooikoortspatiënten hebben hier een goed beeld van. Een kleine poll. Welke plant veroorzaakt bij U waarschijnlijk de meeste hooikoortsklachten?
Pollennieuws is in 2007 als website opgestart door de Nijmeegse biologen Herman van Wissen en Maurice Martens. Dat is inmiddels 15 jaar geleden. Een mooi moment om even terug te blikken.
Voormalig onderwijzer Oliver Wilson is tegenwoordig “paleo-ecoloog”, een ecoloog met een focus op planten en bomen uit het verre verleden. Hij ontwikkelt een collectie met pollen in 3D.
Het Pollennieuws wordt sinds kort ook als podcast uitgebracht. In zo'n 5 minuten geeft bioloog Maurice Martens van de Flora van Nederland een overzicht van de planten en bomen die momenteel in bloei staan en welke hiervan relevant zijn voor hooikoortspatiënten.
In oktober 2017 werd in Canada een groot onderzoek gepubliceerd over verband tussen bomen, de groene ruimte en gezondheid van mensen, Stedelijk groen en mortaliteit in canada's grootste steden. In het onderzoek werd gekeken naar de gezondheid van 1.300.000 Canadezen over een periode van meer dan 11 jaar.
Na een tijdje proefdraaien wordt op 22 mei in het Duitse Beieren een bijzonder netwerk geopend van een achttal volautomatische pollentellers. Een aantal vragen aan onderzoeker Jeroen Buters van het ZAUM instituut in München dat nauw betrokken is bij het ontwikkelen van dit unieke netwerk.
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail