De onderstaande grafiek vergelijkt de Google zoektermen "pissebed" en "pollen" sinds 2011. Er lijkt inderdaad een zeer sterk verband, dat vanaf 2015 steeds sterker wordt.
De "pissebedpieken" zijn vaak terug te voeren naar het verschijnen van een persbericht over dit onderwerp. In 2011 is er nog weinig correlatie te ontdekken. In juni 2012 is de (waarschijnlijk) eerste publicatie over dit onderwerp, maar dit zorgt nog niet echt voor vaste voet in het medialandschap. In 2013 en 2014 is, het los van een enkel bericht, op een forum vrij rustig. In 2015 gaat het echter dankzij Linda helemaal los, de eerste 6 tips tegen hooikoorts zijn nog stevig onderbouwd, dat is bij de tweede serie tips (de beste tips van de lezers) al een stuk minder het geval, met op nummer 5 "het eten van de pissebed". In 2016, 2017 verschijnt het bericht regelmatig, in 2018 lijkt het ook België bereikt te hebben. In 2019 waren de pissebedden al heel vroeg in het jaar weer volop in het nieuws. Waar in 2015 RTV Drente het zoeken en het eten van pissebedden op video vastlegt, is het nu de beurt aan RTV Oost. Je kunt er zelfs twee keer mee in de picture komen: Het werkt en vervolgens, sorry het werkt toch niet.
Als reactie verschijnen er zijn er steeds meer artikels van factcheckers. De volkskrant heeft zich in 2015 verdiept in de pissebedden en komt tot het oordeel "onzin". De factscheckers van de Universiteit van Leiden deden ook grondig onderzoek naar het fenomeen en kwamen tot dezelfde conclusie. Ook nu.nl checked het in 2017 nogmaals, nadat het weer de kop opgestoken heeft.
Het lijkt toch vooral een Nederlands dingetje, in het buitenland zijn de nieuwsberichten over pissebedden en hooikoorts nauwelijks te vinden. Het heeft ook meer iets van een populaire youtube-challenge dan van een gezondheidstip. Maar zou het niet toch, misschien, je weet nooit.......
Minder hooikoorts in landen waar ze meer insecten eten?
In Afrikaanse, Aziatische en Midden- en Zuid Amerikaanse landen zijn insecten een vrij normaal onderdeel van het menu. Insecten zijn een prima bron van de broodnodige eiwitten, hoolhydraten en mineralen. Ook met het oog op de efficiëntere voerconversie is er best iets te zeggen voor het eten van meer insecten als vleesvervanger. Voor een kilo insecten is veel minder voer nodig dan voor een kilo vlees. Maar.... hebben mensen in deze landen ook minder last van hooikoorts?
De stelling dat in landen waar veel insecten gegeten worden, minder hooikoorts voorkomt lijkt inderdaad bevestigd te worden als je de wereldkaart bekijkt waarop alle pollentelstations staan weergegeven. Er is in Azië, Zuid en Midden-Amerika en Afrika blijkbaar weinig aanleiding om de pollenconcentratie te monitoren. Mogelijk zweeft er minder pollen in de lucht in tropische landen omdat er meer insectenbestuivers dan windbestuivers onder de planten en bomen zijn? Of zijn hooikoortsklachten toch te bestempelen als een soort welvaartsziekte?
bron: ZAUM instituut, Munchen, hier is de paper te vinden, hier de interactieve kaart, Worldwide Map of Pollen Monitoring Stations, van het ZAUM institute >> :
Alcohol en hooikoorts
Van alcohol wordt ook wel gezegd dat het juist hooikoortsklachten erger maakt. Al dan niet door de histamine die er soms in zit. De gin-tonic-tip in relatie met hooikoorts lijkt voor het eerst in 2016 op te duiken. Verwezen wordt naar onderzoek van Asthma UK. Serieuze reacties die de tip weerleggen zijn er ook, o.a. door de huffingtonpost.
Zoenen tegen hooikoorts
Deze tip gaat terug naar 2003 en is wonderwel door verschillende instituten serieus onderzocht, met name in Japan. De kern is dat bij het zoenen stofjes zouden vrijkomen die de reactie van het immuunsysteem gunstig zouden beïnvloeden. Op zichzelf een logisch en boeiend onderzoeksveld. Het onderzoek heeft zelfs de Ig Nobelprijs gewonnen. Ook hier heeft de redactie van Nu.nl zich over gebogen met een uitgebreide analyse
Snor wassen of scheren
Ook een boeiende, wel enigszins onderzocht door een medisch instituut, een stukje in de New York Times over je snor wassen of afscheren tegen hooikoorts. Dit is trouwens wel een interessante, aan de ene kant zou je kunnen redeneren dat er in een snor veel pollen blijven hangen, je zou ook kunnen redeneren dat een snor juist als filter zou kunnen fungeren. Verder onderzoek blijft nodig ...
Klachten worden inderdaad minder......na een paar dagen.
De meeste oudere mensen zullen deze quote wel een keer van een arts gehoord hebben bij een verkoudheidje. Mét hoestsiroop duur het 7 dagen, zonder hoestsiroop één week. Iets soortgelijks speelt ook bij hooikoortsklachten. Er is bij het vrijkomen van pollen van bomen en grassen vaak duidelijk sprake van korte hoge pollenpieken. Deze pieken zullen meestal maar enkele dagen aanhouden, maar zijn niet vast te prikken aan één specifieke datum. Het weer is elke dag weer anders. Als je naar de berkenpieken van de afgelopen jaren kijkt is dit goed te zien. Wat ook opvalt is dat de spreiding groot is. Het ene jaar valt de piek eind maart, het andere jaar valt hij een maand later. Op een gegeven moment zijn de katjes leeg en is het pollen gewoon op, de boom is uitgebloeid. Soms duurt dit wat langer. Het weer speelt bij deze pollenpieken een cruciale rol. Bij wisselvallig weer met regen en vochtige nachten kan de concentratie snel dalen. Dus één tip om enig houvast te krijgen of iets helpt tegen hooikoortsklachten, is het kijken naar deze pollenpieken in een bepaalde periode. De zomer van 2018 was extreem heet, je zou zeggen dat dit zeer ongunstig is voor mensen met last van hooikoorts, dit leek toch mee te vallen, omdat door de droogte het gras niet goed groeide en ook niet veel pollen kon aanmaken.
Wat bovengenoemde, vaak goedbedoelde, tips met elkaar gemeen hebben, is dat er niet of nauwelijks naar de feitelijke pollendruk gekeken wordt gedurende de "onderzoeksperiode", misschien een tip....