Lees ook het interview met Huub Savelkoul over het verschil tussen corona- en hooikoortssymptomen >>
Meer informatie van het RIVM over corona en hooikoorts is op deze pagina te vinden >>
Best nieuwsgierig naar de ervaringen tot nu toe met betrekking tot het gebruik van mondkapjes en hooikoortsklachten.
Lees ook het interview met Huub Savelkoul over het verschil tussen corona- en hooikoortssymptomen >>
Meer informatie van het RIVM over corona en hooikoorts is op deze pagina te vinden >>
Prachtige collectie illustraties van pollen gemaakt in 1837 door Carl Julius Fritzsche, een Duitse onderzoeker/apotheker.
In België monitoren sinds 1974 een vijftal locaties de pollen en schimmelsporen in de lucht. Er zijn telstations in: Brussel, Tournai, Marche-en-Famenne, De Haan en Genk. De pollenverwachting voor België« wordt dagelijks door de redactie van Pollennieuws in een kaartje weergegeven.
Hoe werd er 100 jaar geleden onderzoek gedaan aan pollen en hooikoorts? Oude publicaties geven een mooi beeld van de onderzoeksaanpak. Welke bomen, grassen en kruiden werden letterlijk onder den loep genomen ?
Test met dit quizje je parate kennis op het gebied van pollen en hooikoorts.
Het pollenteam van het Elkerliekziekenhuis in Helmond analyseert doorlopend luchtmonsters op pollen van verschillende bomen, grassen en kruiden. De pollenconcentratie is sterk afhankelijk van het weer en dus elke dag weer anders.
De natuur is nooit "in de war", het patroon is gewoon door allerlei omgevingsinvloeden elk jaar weer anders. Momenteel nemen we ook een bijzondere combinatie waar, de "laatbloeiers" ontmoeten de "vroegbloeiers".
Steeds meer kruiden die hun stuifmeel of pollen vrijgeven aan de lucht en tot de zogenaamde windbestuivers horen bloeien. Naast diverse Zuringsoorten en Weegbree, bloeien nu ook de Grote brandnetels. Deze brengen zeer veel pollen in de lucht. Tijdens droge periodes komt verder het pollen in de lucht van de diverse nu bloeiende grassoorten.
De Pollennieuws apps bevatten een logboekje, waarin het verloop van de eigen hooikoortsklachten is op te nemen, met de intensiteit en de belangrijkste symptomen. Het logboekje helpt je je hooikoorts of pollenallergie beter te managen.
Voormalig onderwijzer Oliver Wilson is tegenwoordig “paleo-ecoloog”, een ecoloog met een focus op planten en bomen uit het verre verleden. Hij ontwikkelt een collectie met pollen in 3D.
In een groot internationaal onderzoek is de relatie tussen pollenconcentraties in de lucht en het aantal Corona besmettingen onderzocht. Een aantal vragen aan aerobioloog en onderzoeker Thanos Damialis (Department of Environmental Medicine, Faculty of Medicine at the University of Augsburg, Bayern).
Er komen regelmatig vragen binnen bij de redactie over pollen en hooikoorts. Uiteraard worden die zoveel mogelijk beantwoord. Voor vragen over diagnose en behandeling verwijzen we door naar de huisarts en thuisarts.nl. Hieronder een overzicht van een aantal vragen over pollen en hooikoorts die mogelijk meer mensen zich stellen.
Gedurende ruim twaalf jaren heeft Pollennieuws pagina 714 mogen vullen met berichten over bloeiende planten die stuifmeel of pollen afgeven in de lucht, wat tot hooikoorts kan leiden. Onlangs kreeg Pollennieuws het bericht dat de NOS stopt met deze pagina.
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail