Pollennieuws is genomineerd voor Website van het jaar 2022. Breng je stem uit en geef je tips door. Alvast hartelijk bedankt voor de moeite.
Prachtige collectie illustraties van pollen gemaakt in 1837 door Carl Julius Fritzsche, een Duitse onderzoeker/apotheker.
Er bestaat helaas geen glazen bol voor om de hoeveelheid pollen te voorspellen. Hoe werkt nu zo’n voorspelling? Een “hooikoortsverwachtingsmodel” lijkt op een ui en bestaat uit meerdere lagen. Een regenbui is tegenwoordig dankzij allerlei nieuwe technieken zeer goed “live en lokaal” te voorspellen. Dit is ook voor het voorspellen van de pollenconcentratie gunstig omdat neerslag een belangrijk onderdeel is van het model.
Uit een kleine enquête met de vraag “Welke plant veroorzaakt bij u waarschijnlijk de meeste hooikoortsklachten” komen nu al een aantal boeiende resultaten naar voren. Goed nieuws voor veel hooikoortspatiënten. Centraal staat de vraag welke plant volgens u het meest verantwoordelijk is voor uw klachten. De keuze bestaat uit de Paardenbloem, het pluis van dezelfde Paardenbloem, de Zonnebloem of de bloeiwijze van een grassoort (de Vossenstaart).
Hoge temperaturen hebben voor een sterke fysiologische ontwikkeling van planten en dus ook van Berken gezorgd. Het merendeel der Berken bloeit daardoor en ze zorgen voor hoge concentraties aan pollen in de loop van de dag, vooral in de tweede helft van de middag. ’s Nachts daalt de pollenconcentratie doordat het pollen uitzakt.
"Bomen over Pollen" is een jaarlijkse informele bijeenkomst van mensen met een passie voor pollen. Het zij beroepsmatig als onderzoeker, bioloog, meteoroloog of ondernemer. Maar zeker ook boeiend voor de in pollen geïnteresseerde student of particulier.
Er wordt door verschillende Europese organisaties al jaren gezamenlijk onderzoek gedaan naar het tellen van pollen. Welke nieuwe technieken zijn er in opkomst? Werken ze goed? Wat zijn de kosten? Zijn de tellingen betrouwbaar? Op 1 januari 2023 is een nieuw project gestart. Een aantal vragen aan coördinator Mikhail Sovief van het Finse FMI.
Het weer is van enorme invloed op de pollendruk. Naast de temperatuur heeft ook regen, de luchtvochtigheid, de windrichting en de windsnelheid invloed op de hoeveelheid pollen in de lucht.
Een interview met Willem Verstraeten naar aanleiding van zijn onderzoek naar de invloed van klimaatverandering en vegetatiedynamiek op de concentratie van gras- en berkenpollen in België.
Als U onze advertentievrije website waardeert en de pollenverwachtingen nuttig vindt, overweeg dan om een kleine donatie te doen. Uw bijdrage helpt ons om de website te blijven draaien en de polleninformatie up-to-date te houden voor iedereen die het nodig heeft. Bedankt voor uw steun!
Steeds meer kruiden die hun stuifmeel of pollen vrijgeven aan de lucht en tot de zogenaamde windbestuivers horen bloeien. Naast diverse Zuringsoorten en Weegbree, bloeien nu ook de Grote brandnetels. Deze brengen zeer veel pollen in de lucht. Tijdens droge periodes komt verder het pollen in de lucht van de diverse nu bloeiende grassoorten.
Voor de meeste hooikoortspatiënten is het hooikoortsseizoen tot nu toe met relatief weinig klachten verlopen. De berken bloeiden dit jaar best wel uitbundig, maar de weersomstandigheden waren van dien aard dat het aantal pollen dat in de lucht kwam minder was dan voorgaande jaren. Ook de concentratie graspollen bleef tot en met de eerste helft van mei dankzij de lagere temperaturen en het wisselvallige weer lager dan normaal.
Hooikoortsradar.nl is een onderdeel van Pollennieuws en bestaat sinds 2017 als een afzonderlijk platform met een eigen website en app. Op deze website zijn de videofilmpjes over hooikoorts en pollen te vinden die sinds 2007 gemaakt zijn.
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail