Het weer is van enorme invloed op de pollendruk. Naast de temperatuur heeft ook regen, de luchtvochtigheid, de windrichting en de windsnelheid invloed op de hoeveelheid pollen in de lucht.
Deze plant valt voor veel mensen in de categorie bog, drek of knoei. Oftewel onkruid. Daar valt iets voor te zeggen, maar is voor biologen toch wat kort door de bocht. Een aantal vragen over Alsemambrosia - Ambrosia artemisiifolia - aan bioloog Maurice Martens, redacteur van Flora van Nederland.
De Pollennieuws app is beschikbaar in de Android Playstore en in de iOS App Store . De app bestaat uit het Pollennieuwskaartje, een klachtenmeldingsmodule, het pollenjournaal, de bloeitrend voor bomen, grassen en kruiden, de meerdaagse hooikoortsverwachting, de bloeikalender, een overzicht van de pollentellingen en de twitter-feed van Pollennieuws.
Het SILAM model (System for Integrated modeLling of Atmospheric composition) is op het gebied van pollen één van de belangrijkste modellen en is afkomstig van het Finse Meteorologisch Instituut (FMI).
Sporten is gezond, daar is geen enkele twijfel over. Als je gevoelig bent voor een bepaald type pollen is het vermijden van pollenpieken echter een belangrijk aspect van het onder controle houden van je klachten. Lees het interview met sportarts Guido Vroemen van www.sportarts.org.
Onderzoeker Marcel Polling is gespecialiseerd in pollen én DNA, dit levert bijzonder interessante mogelijkheden op. Hieronder enkele vragen over zijn onderzoek.
Ons immuunsysteem lijkt steeds vaker op hol te slaan: wie is er niet voor iets allergisch? Hooikoorts, allerlei voedingsmiddelen, huisdieren, stof of zelfs schimmels en de zon. Soms van jongs af aan, soms slaan het pas toe als je volwassen bent. Het blijkt ingewikkelde materie, die allergieën van ons.
Het pollenteam van het Elkerliekziekenhuis in Helmond analyseert doorlopend luchtmonsters op pollen van verschillende bomen, grassen en kruiden. De pollenconcentratie is sterk afhankelijk van het weer en dus elke dag weer anders.
Er komen regelmatig vragen binnen bij de redactie over pollen en hooikoorts. Uiteraard worden die zoveel mogelijk beantwoord. Voor vragen over diagnose en behandeling verwijzen we door naar de huisarts en thuisarts.nl. Hieronder een overzicht van een aantal vragen over pollen en hooikoorts die mogelijk meer mensen zich stellen.
De libanonceder of Libanese ceder (Cedrus libani) is een ceder uit de dennenfamilie (Pinaceae). De boom is inheems in gebergtes in het oostelijke Middellandse Zeegebied. In zijn natuurlijke habitat kan de libanonceder een hoogte bereiken van veertig meter. In andere delen van de wereld wordt hij als sierboom gebruikt in parken, tuinen en begraafplaatsen.
In mei 2018 is de nieuwe NHG-standaard voor Allergische Rhinitis gepubliceerd. Naar aanleiding daarvan een aantal vragen aan de heer Martijn Sijbom, werkzaam bij het Nederlands Huisartsen Genootschap.
Wil je weten of een bepaald medicijn dat op internet wordt aangeboden, veilig is? Op de website www.aanbiedersmedicijnen.nl kun je checken of een medicijn voldoet aan Europese regelgeving.
© Webdesign 2007-2022 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail