Zo komt het nieuws vanzelf in je tijdlijn.
Volg Pollennieuws op Twitter >>

De eerste Elzen of Berken in bloei? Droge winderige dagen op komst midden in het grasseizoen? De redactie van Pollennieuws verstuurt regelmatig een tweetje als er iets aan de hand is op pollengebied.
Deze plant valt voor veel mensen in de categorie bog, drek of knoei. Oftewel onkruid. Daar valt iets voor te zeggen, maar is voor biologen toch wat kort door de bocht. Een aantal vragen over Alsemambrosia - Ambrosia artemisiifolia - aan bioloog Maurice Martens, redacteur van Flora van Nederland.
De libanonceder of Libanese ceder (Cedrus libani) is een ceder uit de dennenfamilie (Pinaceae). De boom is inheems in gebergtes in het oostelijke Middellandse Zeegebied. In zijn natuurlijke habitat kan de libanonceder een hoogte bereiken van veertig meter. In andere delen van de wereld wordt hij als sierboom gebruikt in parken, tuinen en begraafplaatsen.
De Pollennieuws apps bevatten een logboekje, waarin het verloop van de eigen hooikoortsklachten is op te nemen, met de intensiteit en de belangrijkste symptomen. Het logboekje helpt je je hooikoorts of pollenallergie beter te managen.
Wil je weten of een bepaald medicijn dat op internet wordt aangeboden, veilig is? Op de website www.aanbiedersmedicijnen.nl kun je checken of een medicijn voldoet aan Europese regelgeving.
Onder de Weegbreesoorten is er ook een die tamelijk smalle tot lancetvormige bladeren heeft. Deze bladeren lijken daardoor nog meer op de parallelnervige bladeren van de lelie-achtigen dan de bladeren van Grote en Ruige weegbree. Ze bloeien met aren waaruit vooral de naar buiten stekende witte helmknoppen opvallen. De bloei begint in de lente en loopt door tot in de herfst. Het is een heel algemene soort in onze vegetaties, vooral in graslanden en op meer ruderale plekken (bron: Flora van Nederland)
Niet alleen patiënten, artsen en archeologen zijn geïnteresseerd in pollen. Ook rechercheurs en rechters krijgen er soms mee te maken, niet omdat ze er allergisch op reageren, maar als onderdeel van de bewijslast bij misdaden. Een aantal vragen aan de heer Stefan Uitdehaag, forensisch onderzoeker bij het deskundigheidsgebied Niet Humane Biologische Sporen van het Nederlands Forensisch Instituut. Hij heeft Palynologie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht en draagt met zijn kennis van pollen bij aan het oplossen van allerlei soorten strafzaken.
Het weer is van enorme invloed op de pollendruk. Naast de temperatuur heeft ook regen, de luchtvochtigheid, de windrichting en de windsnelheid invloed op de hoeveelheid pollen in de lucht.
De meeste mensen die allergisch reageren op het pollen van bomen, grassen of kruiden herkennen de bijbehorende symptomen meteen. Toch reageert niet iedereen hetzelfde. Het type klachten en de heftigheid hiervan kunnen per persoon sterk verschillen.
Vorig seizoen hadden veel hooikoortspatiënten last van "hoestschaamte" of "niesschaamte". Wat zijn de verschillen tussen hooikoortsklachten en die van Covid-19? Lees het interview met Prof.dr.ir. Huub Savelkoul, Hoogleraar Immunologie.
Steeds meer kruiden die hun stuifmeel of pollen vrijgeven aan de lucht en tot de zogenaamde windbestuivers horen bloeien. Naast diverse Zuringsoorten en Weegbree, bloeien nu ook de Grote brandnetels. Deze brengen zeer veel pollen in de lucht. Tijdens droge periodes komt verder het pollen in de lucht van de diverse nu bloeiende grassoorten.
Het Pollennieuws wordt sinds kort ook als podcast uitgebracht. In zo'n 5 minuten geeft bioloog Maurice Martens van de Flora van Nederland een overzicht van de planten en bomen die momenteel in bloei staan en welke hiervan relevant zijn voor hooikoortspatiënten.
Het is inmiddels bijna net zo voorspelbaar als sinterklaas en kerst. Elk jaar bij het eerste pollen verschijnen ook allerlei nieuwsberichten dat nu eindelijk hét wondermiddel tegen hooikoorts is ontdekt. Gin tonic, zoenen en uiteraard de meest spectaculaire en hardnekkige tip, die van het eten van pissebedden tegen hooikoortsklachten. Enige nuancering lijkt, zoals zo vaak, op zijn plaats.
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail