Zo komt het nieuws vanzelf in je tijdlijn.
Volg Pollennieuws op Twitter >>

De eerste Elzen of Berken in bloei? Droge winderige dagen op komst midden in het grasseizoen? De redactie van Pollennieuws verstuurt regelmatig een tweetje als er iets aan de hand is op pollengebied.
Er komen regelmatig vragen binnen bij de redactie over pollen en hooikoorts. Uiteraard worden die zoveel mogelijk beantwoord. Voor vragen over diagnose en behandeling verwijzen we door naar de huisarts en thuisarts.nl. Hieronder een overzicht van een aantal vragen over pollen en hooikoorts die mogelijk meer mensen zich stellen.
Ons immuunsysteem lijkt steeds vaker op hol te slaan: wie is er niet voor iets allergisch? Hooikoorts, allerlei voedingsmiddelen, huisdieren, stof of zelfs schimmels en de zon. Soms van jongs af aan, soms slaan het pas toe als je volwassen bent. Het blijkt ingewikkelde materie, die allergieën van ons.
Hoe werd er 100 jaar geleden onderzoek gedaan aan pollen en hooikoorts? Oude publicaties geven een mooi beeld van de onderzoeksaanpak en de klachten van de "hooikoortslijders".
Het pollenallergie jaar kent als het ware drie seizoenen: het seizoen van Boompollen, Graspollen en Kruidenpollen. Deze drie stuifmeelseizoenen volgen grofweg het vroege voorjaar, lente en begin zomer en ten slotte zomer en najaar. Maar exacte data voor begin en eind van die drie pollenseizoenen kun je bijna niet geven.
Met zijn tot laag bij de grond reikende en brede kroon is een in het landschap alleenstaande Zomereik, Quercus robur, gemakkelijk te herkennen. In onze loofbossen speelt de zomereik ook een belangrijke rol naast de Wintereik en zijn familiegenoot de Beuk. Zomereik is goed te herkennen aan de twee lobben onderaan de bladschijf waar die aan de bladsteel aansluit.
Er zijn in Nederland een drietal plekken waar luchtmonsters geanalyseerd worden om te kijken welk soort pollen erin voorkomt. Archeologen hebben echter ook interesse in pollen, waarom eigenlijk? Hieronder een interview met palynoloog Marlon Dijkshoorn van ADC ArcheoProjecten.
Ruwe berk of Betula pendula is een in Nederland zeer veel voorkomende boomsoort die te vinden is in vrijwel alle loofbossen op voedselarme bodem. Ook is het een opvallende boom, vaak alleenstaand, op heidevelden. Kenmerkend zijn de wat ruw aanvoelende twijgen, de oudere takken en stam die een witte bast dragen, de eirond-ruitvormige bladeren, met een dubbel gezaagde rand.
Onder de naaldbomen die van nature in Nederland en België voorkomen neemt de Grove den, Pinus sylvestris, een belangrijke plaats in, vooral omdat de soort veel is aangeplant voor zogenaamd mijnhout. Van nature vestigt de Grove den zich in natte verlagingen in stuifzandgebieden, daar waar de grondwaterspiegel dicht bij de oppervlakte komt. Grove den herken je aan de twee naalden die bij elkaar op een uitstulping van een twijg staan. Die naalden zijn rond de 5 cm lang.
Pollennieuws maakt al meer dan 10 jaar filmpjes, voornamelijk over pollenplanten, maar ook over een aantal andere aspecten van pollen en hooikoorts. In dit filmpje uit 2009 legt Maurice bijvoorbeeld uit hoe het maken van microscopische foto's van pollen in zijn werk gaat.
Onderzoeker Michiel Stas heeft onderzoek gedaan naar de invloed van een groene omgeving op de fysieke en geestelijke gezondheid van mensen met een pollenallergie in België. Het onderzoek is in maart 2021 gepubliceerd. Hieronder een aantal vragen over dit fascinerende onderzoek.
Het zal je maar gebeuren, afgekeurd worden voor je droombaan als piloot vanwege hooikoorts. Op www.werkenbijdefensie.nl staat de volgende vraag over een allergie voor graspollen:
Ruwe berk of Betula pendula is een in Nederland zeer veel voorkomende boomsoort die te vinden is in vrijwel alle loofbossen op voedselarme bodem. Het pollen is sterk allergeen als je er gevoelig voor bent.
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail