Dat veel soorten planten gestimuleerd zijn door het zeer warme lenteweer is goed te merken aan de totale pollendruk die nu bepaald wordt door het pollen van heel veel plantensoorten die tegelijk zijn gaan bloeien.
Hazelaars en Zwarte elzen bloeien volop maar daarnaast bloeit er een aantal Coniferen en verder de eerste Wilgen, Populieren en Haagbeuken. Hazelaars en Elzen geven veel pollen af en mensen die gevoelig zijn voor dit matig allergeen pollen merken dat goed. Er worden veel hooikoortsachtige klachten gemeld.
Vorig seizoen hadden veel hooikoortspatiënten last van "hoestschaamte" of "niesschaamte". Wat zijn de verschillen tussen hooikoortsklachten en die van Covid-19? Lees het interview met Prof.dr.ir. Huub Savelkoul, Hoogleraar Immunologie.
Niet alleen patiënten, artsen en archeologen zijn geïnteresseerd in pollen. Ook rechercheurs en rechters krijgen er soms mee te maken, niet omdat ze er allergisch op reageren, maar als onderdeel van de bewijslast bij misdaden. Een aantal vragen aan de heer Stefan Uitdehaag, forensisch onderzoeker bij het deskundigheidsgebied Niet Humane Biologische Sporen van het Nederlands Forensisch Instituut. Hij heeft Palynologie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht en draagt met zijn kennis van pollen bij aan het oplossen van allerlei soorten strafzaken.
Er zijn in Nederland een drietal plekken waar luchtmonsters geanalyseerd worden om te kijken welk soort pollen erin voorkomt. Archeologen hebben echter ook interesse in pollen, waarom eigenlijk? Hieronder een interview met palynoloog Marlon Dijkshoorn van ADC ArcheoProjecten.
Recent DNA onderzoek bij neuscellen in het UMCG heeft bijzondere inzichten opgeleverd waardoor de diagnose van hooikoorts bij kinderen wel eens makkelijker kon worden. Een aantal vragen aan onderzoeker en kinderlongarts Gerard Koppelman.
© Webdesign 2020 Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail