In samenwerking met tuinsms heeft Pollennieuws van veel bomen, planten en grassen vastgelegd in welke mate ze pollen verspreiden en allergeen zijn. Hier kun je, als hooikoortspatiënt, rekening mee houden bij de aanleg en inrichting van je tuin. Pollen (stuifmeel) kan allergene reacties en hooikoorts veroorzaken. In samenwerking met tuinsms heeft pollennieuws van veel bomen, planten en grassen vastgelegd in welke mate ze pollen verspreiden en allergeen zijn. Hier kun je, als hooikoortspatiënt, rekening mee houden bij de aanleg en inrichting van je tuin.

Hoe werkt de scoreberekening?

De biologen Herman en Maurice van de redactie van Pollennieuws.nl hebben iedere pollenplant een waarde gegeven, op basis van de mate waarin de plant allergene reacties oplevert en de hoeveelheid pollen die de plant verspreidt.

Zo heeft de berk, één van de bomen die vaak met hooikoorts In verband wordt gebracht, een hoge waarde gekregen. De Es en de Zomereik, die licht allergeen zijn, hebben juist een lage waarde gekregen. Per plant behaalt uw tuin dus een bepaalde score, afhankelijk van de allergene waarde. Voor de planten die in uw tuin staan worden alle waarden bij elkaar opgeteld. Vervolgens wordt uw tuinscore berekend.

Tips voor een hooikoortsvriendelijke tuin

Niet iedereen reageert op dezelfde manier op pollenplanten. Laat daarom altijd eerst onderzoeken bij uw huisarts waar u allergisch voor bent, voordat u tot aanpassing van uw tuin overgaat. Tips:

  • Maai uw gazon voordat het gras in bloei komt. Maai regelmatig.
  • Heeft u last van een wilgen-, populieren- of taxusallergie, dan betreft dit meestal alleen de mannelijke plant. Heeft u de keuze, kies dan voor een vrouwelijk bloeiende boom.
  • Een rigoureuze oplossing kan zijn om de knoppen voor de bloei uit de pollenplant te snoeien, waardoor deze geen pollen kan produceren. U kunt dan echter niet genieten van de bloei van de plant.
  • Om hooikoortsklachten in Nederland te voorkomen is het raadzaam om bij de keuze van een boom te kiezen voor een bloemloze variant die dan ook geen pollen produceert, bijvoorbeeld de variant 'Swan Hill'.
  • Beperk de groei van onkruid. Onkruid, zoals weegbree en wilde grassen, is een belangrijke bron van pollen.
  • Algemene stelregel is dat hoe kleuriger of geuriger de bloem is, des te minder kans er is op hooikoortsklachten. Bloemen die met geur en kleur insecten lokken, verspreiden hun pollen namelijk niet via de lucht.

Top 10 hooikoorts veroorzakende planten

Hieronder staat de top 10 van bomen, grassen en andere planten die de meest allergene pollen verspreiden en hooikoorts kunnen veroorzaken: 

1. Alnus glutinosa 'Imperialis'

2. Alnus glutinosa 'Aurea'

3. Alnus glutinosa 'Lanciniata'

4. Alnus glutinosa 'Pyramidalis'

5.  Alnus glutinosa 'Rubrinervia'

6.  Atlasceder, 'Cedrus libani ‘Glauca’

7.  Grijze els 'Alnus incana'

8.  Hazelaar 'Corylus avellana'

9.  Kaukasische els  'Alnus subcordata var.  Oberon'

10. Kaukasische els 'Alnus glutinosa var. barbata'