Als hooikoorts-patiënt is het vooral verstandig om te weten voor welk soort bomen en planten je allergisch bent. Het gaat met name om de groep windbestuivers. Door de wind bestoven bloemen hebben in het algemeen weinig kleur, ze zijn groenig, grijs of zelfs vliezig.

De meeste bloemen met kleuren gebruiken die kleur om op te vallen en dieren aan te trekken. Dat kunnen in onze streken bijen, hommels, vlinders, zweefvliegen en andere kleine dieren zijn. Van dit soort pollen zweeft er nauwelijks iets vrij rond in de lucht en hier heb je dus ook geen last van. Sterker nog, er valt volop te genieten en te leren van deze kleurenpracht.

Bloemkleuren kunnen heel uitgesproken zijn. Er zijn ook bloemen die meerdere kleuren hebben. Dat zie je soms ook terug in de naam van zo'n plantensoort, bijvoorbeeld het Driekleurig viooltje. Insecten als bijen, hommels en dergelijke kunnen ultraviolet waarnemen. Dat is een deel van het zichtbare lichtspectrum dat wij mensen niet kunnen zien. Sommige bloemen hebben dan ook ook in de loop van de evolutie de truc geleerd om structuren of tekeningen te ontwikkelen die ultraviolet licht weerkaatsen. Insecten als bijen en hommels kunnen deze structuren op de bloemen zien, maar wij niet. Hou er daarom rekening mee dat datgene wat wij kunnen zien niet het totaal van de zichtbaarheid en onderscheid is voor bloembezoekers. 

Wil je hier meer over weten? Kijk dan op de kleurrijke pagina's van de Flora van Nederland >>

Hier kun je makkelijk verschillende planten op kleur selecteren.