Oorspronkelijke publicatie in het Engels in de januari editie, jaargang 2018 van the Glebe Report, Ottawa, Canada. Vertaling van een interview met Peter Prakke door Jennifer Humphries. http://www.glebereport.ca/

foto: vrouwelijke wilgen zijn pollenvrij.  

In oktober 2017 werd in Canada een groot onderzoek gepubliceerd over het verband tussen bomen, de groene ruimte en de gezondheid van mensen, "Stedelijk groen en mortaliteit in canada's grootste steden".  In het onderzoek werd gekeken naar de gezondheid van 1.300.000 Canadezen over een periode van meer dan 11 jaar. De conclusie: "wonen in de nabijheid van bomen en  in een groene omgeving verminderde het overlijdensrisico  met 8 tot 12 procent".  Er werd hierbij gekeken naar allerlei doodsoorzaken, waaronder cardiovasculaire en respiratoire aandoeningen.

Onderzoeker Dr. Dan Crouse van de Universiteit van New Brunswick vertelde CBC News, "de cijfers liggen een stuk hoger lagen dan aanvankelijk verwacht”.  Wij dachten in eerste instantie één tot vijf procenten verminderd risico van mortaliteit  te zullen vinden. Hij wees naar verschillende redenen voor de positieve effecten van groen op de gezondheid. Denk aan verminderde blootstelling aan luchtvervuiling, minder verkeerslawaai,  koeling gedurende de zomer  en meer mogelijkheden voor recreatie. Crouse zei ook dat alleen al het uitzicht op natuur vanuit huis of vanuit een ziekenhuisraam een positief effect heeft op de algehele gezondheid, bijvoorbeeld door de stress-reducerende invloed van groen.


Maar hoe zit het dan met hooikoortspatiënten?
De onderzoeker hoopt dat het onderzoek de aandacht voor groen en de boomaanplant in de stad zal stimuleren. Het is echter ook noodzakelijk om te erkennen dat het pollen van sommige bomen en planten klachten kan veroorzaken bij hooikoortspatiënten. Dit is echter bij lang niet bij alle bomen het geval en ook niet het hele jaar door.

Stuifmeel is de belangrijkste oorzaak van allergie symptomen. In Canada's stedelijke centra staan veel bomen en planten die een grote hoeveelheid pollen produceert. Dat komt omdat er weinig of geen aandacht is besteed aan pollen emissie bij de selectie van bomen en planten voor stadsgezichten, parken en instellingen zoals scholen en ziekenhuizen.

Wat kan er gedaan worden?

Prakke is zeer bezorgd over het gebrek aan bewustzijn onder de ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor instellingen, parken en andere stedelijke plaatsen met betrekking tot allergie klachten. Het gevolg is dat de overgrote meerderheid van de bomen in de grote steden van Canada mannelijk zijn. Het zijn de mannelijke bomen die de pollen uitstoten. Het zijn veelal ook boomsoorten die relatief hoog scoren op de mate van allergeniteit van het pollen, hier zit namelijk verschil in tussen de verschillende boomsoorten. De Canadese steden hebben in 2015 een allergeen audit uitgevoerd. Hieruit bleek dat 94 procent van de bomen van Ottawa mannelijk zijn. De audit maakt gebruik van de term "botanisch seksisme" om de voorkeur voor het planten van mannelijke bomen te benoemen. Mannelijke bomen zijn makkerlijk in de verzorging, ze produceren niet zoveel fruit en zaden, (dat word in een stedelijke omgeving toch als lastig gezien red.). De audit stelt dat het bomenbestand in een natuurlijke omgeving voor ongeveer 50 procent  uit mannelijk en voor 50 procent uit vrouwelijk bomen bestaat. Een belangrijk evenwicht dat bij de inrichting van de publieke ruimte volledig wordt genegeerd.

Wat kunnen gemeenschappen hieraan doen? Prakke zegt dat we gemeentelijke ambtenaren moeten overtuigen meer te kijken naar de allergeniteit bij het selectieproces. Zorg ervoor dat de lokale parken bomen krijgen die het  gezondere plaatsen maken. Moedig de burgers aan te dringen op boomsoorten die laag op de allergie schaal staan en om te vragen naar meer vrouwelijke soorten, de soorten die pollen opnemen.

Het is vreemd dat iets dat zo duidelijk is, zo volledig verwaarloosd wordt. De kwestie van stuifmeel en allergische reactie staat nergens vermeld in het nieuwe stedelijk bosbeheer van Ottawa plan. Maar het plan is iteratief dus er is nog steeds een kans om deze kritische gezondheid kwestie deel van het beleid van onze stad en praktijken te maken. Dan kan Ottawa een plek worden waar er gezonde bomen en planten staan voor iedereen.

Jennifer Humphries is co-voorzitter van de vergadering van het Milieucomité van de Gemeenschap. U contact met haar op: environment@glebe.ca.

Peter Prakke

Peter Prakke is tuinder, onderzoeker en schrijver en stimuleert de aanplant van bomen die allergische reacties op pollen zoveel mogelijk beperken. Hij heeft een project opgestart op het gebied van allergie-vriendelijke schoolpleinen. Peter heeft een grote kennis van tuinieren en is zeer gedreven om groene ruimtes voor iedereen gezonder te maken. Hij woont in zuidelijk Ontario, heeft in Ottawa heeft gewerkt, maar is nu gepensioneerd.

Link naar Projectwebsite "Healty Schoolyards" van Peter Prakke: http://www.healthyschoolyards.org

Link naar website allergie-vriendelijk tuinieren: http://www.veteransgardeningguide.com/

Andere website over allergievriendelijk tuinieren: http://www.safegardening.org/

Link naar oorspronkelijk onderzoek "Stedelijk groen en mortaliteit in canada's grootste steden"